De ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur

de | 17.09.2024 11:06 | Național, Lifestyle

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, luni, 16 septembrie, la postul Digi24, că transmiterea unui mesaj RO-Alert înaintea unui cutremur nu este eficientă și ar putea induce panică, deoarece intervalul de timp disponibil este prea scurt.

A mai subliniat faptul că, deocamdată, nu există suficient timp între detectarea unui cutremur și declanșarea efectelor acestuia pentru ca oamenii să poată reacționa în mod util.

Raed Arafat covid

Nu se dă anticipat la cutremur, ar fi timpul foarte scurt ca să se facă ceva. Mai degrabă ar induce panică și ar fi toți coborâți în casa scărilor. Deci nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil”, a spus Raed Arafat.

În schimb, alertele la cutremur ar fi utile pentru întreruperea gazelor și a curentului electric, însă este necesară educarea populației pentru a reacționa corespunzător.

Alertele la cutremur ar merge foarte bine pentru întreruperea gazului, furnizării cu energie electrică, dar aici trebuie să înveți populația să înțeleagă că îți dau mesaj și ai câteva secunde să întrerupi gazul, curentul. Este nevoie de pregătire, să ajungi la nivelul la care să dai mesaj. Plus, este riscul, și asta se întâmplă, să primești mesajul că vine cutremurul când cutremurul a început, este riscul să primești mesajul la o secundă, două înainte, e riscul să nu îl simți, și atunci o să spui că mi-ați dat mesaj fals. Astea toate sunt riscuri care trebuie analizate. Nu știu de țări care dau astfel de mesaje decât dacă intervalul între senzor și locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic, unde am fost, și există acolo un minut, un minut și ceva, dar fiind în hotel am primit mesaj că vine cutremurul, să evacuăm, eram la etajul 8 și nu au trecut câteva secunde și a început cutremurul. Unde să evacuăm? Nu e voie să evacuezi dacă a început cutremurul. Există foarte multe discuții pe acest aspect și vor continua până se va găsi o soluție și un standard de abordare unitar pentru toată lumea.”, a explicat Raed Arafat

Declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vin în contextul cutremurului de 5,4 grade produs ieri, 16 septembrie, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, care s-a resimțit și în Argeș. Seismul a avut loc la o adâncime de 152 de kilometri, afectând orașe precum Brașov, Buzău, Focșani și Ploiești.

Foto descriptiv libertatea.ro/mediafax

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă în România

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Buzău | Focșani | Ploiești | Raed Arafat | RO-ALERT | Vrancea

Ultimele articole