Studii recente arată impactul pe termen lung al Covid-19 asupra sănătății creierului

de | 06.10.2024 09:12 | Național, Lifestyle

Două studii recente evidențiază riscurile pe termen lung ale infectării cu Covid-19 asupra funcției cognitive, punând în discuție efectele virusului asupra sănătății mintale, chiar și în rândul tinerilor sănătoși, arată cei de la stiripesurse.ro. Aceste cercetări aduc o nouă dimensiune în înțelegerea sechelelor Covid-19, sugerând că deteriorarea cognitivă poate persista mult după recuperare.

Studiul publicat în prestigioasa revistăThe Lancetla începutul lunii octombrie s-a concentrat pe tineri sănătoși care s-au infectat voluntar cu virusul SARS-CoV-2 și au prezentat simptome de Covid. Al doilea studiu, apărut pe 23 septembrie în Nature Medicine, a analizat pacienți cu o vârstă medie de 54 de ani, spitalizați din cauza formelor severe de Covid-19. Ambele cercetări subliniază efectele pe termen lung ale virusului asupra funcției cognitive, sugerând un impact notabil, în special în rândul pacienților mai în vârstă. Conform profesorului de epidemiologie și sănătate publică Mahmoud Zureik de la Universitatea Versailles-Saint-Quentin, infecția cu Covid-19 nu ar trebui considerată o afecțiune de scurtă durată, dat fiind că poate cauza sechele cognitive persistente, deși acestea sunt, în general, ușoare. „Covid-19 are potențialul de a afecta negativ funcțiile cognitive pe termen lung, chiar și în rândul tinerilor”, a adăugat Zureik. Un alt studiu, menționat de publicațiaSchhitechDaily, a comparat starea post-recuperare a pacienților cu Covid-19 cu îmbătrânirea accelerată, relevând scăderi semnificative în volum cerebral și creșteri ale proteinelor din leziunile cerebrale, arată cei de la stiripesurse.ro. Aceste descoperiri subliniază efectul sever și durabil al virusului asupra sănătății creierului.

Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Credeați că ne face viața mai dulce? ”Ei bine, se pare că de fapt ne îmbolnăvește și ne îmbătrânește”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: COVID-19