Alina Frătică a donat jumătate din ficat pentru transplantul surorii ei

de | 10.10.2024 20:39 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle

Spitalul Fundeni a înregistrat, săptămâna trecută, o premieră medicală importantă, odată cu realizarea primului transplant hepatic cu lob stâng de la un donator viu. Anunţul a fost făcut de către prof. dr. Vlad Brașoveanu pe pagina sa de socializare, pacientele sale fiind nimeni altele decât Alina Frătică, soţia fostului primar al comunei Bradu, Florin Frătică, şi sora acesteia.

► Dr. Vlad Braşoveanu – „îngerul” salvator

Vlad-Brasoveanu

Dr. Vlad Brasoveanu (Sursa foto: Sănătatea buzoiană)

Sângele apă nu se face! Alina Frătică a făcut un gest pe care puţini sunt capabili să îl facă: pentru a salva viaţa surorii sale, al cărei ficat era distrus de o afecţiune cronică, soţia lui Florin Frătică a ales să fie ea donator viu. O presiune enormă pentru întreaga familie, pentru copii și, desigur, pentru cele două surori care au intrat împreună în sala operație, cu încredere în Dumnezeu și în medici. S-a întâmplat marți, 1 octombrie, zi în care credincioșii au cinstit o sărbătoare cu mare semnificație, mai ales într-un astfel de context: Acoperământul Maicii Domnului.

Intervenţia a fost realizată de către unul dintre medicii de top din ţara noastră, dr. Vladislav Braşoveanu, șeful secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, şi a reprezentat o premieră în România. De altfel, reputatul medic, care are la activ sute de transplanturi la copii şi adulţi, este cunoscut pentru faptul că efectuează doar operaţii complicate, cazuri pentru care alţi medici nu găsesc soluţii şi care ajung să îşi trimită pacienţii acasă să moară. Nu şi Vlad Braşoveanu!

Sora Alinei Frătică, în vârstă de 37 de ani,  a ajuns în grija profesorului Braşoveanu tocmai pentru că nimeni nu îi mai dădea vreo şansă. O combinaţie de hepatită B cu virus hepatic D – cu care s-a ales în urmă cu trei ani după o vizită la stomatolog – i-a distrus practic ficatul, cazul ei fiind considerat de majoritatea specialiştilor unul imposibil. Medicul de la Fundeni a spus da operaţiei de transplant şi, după efectuarea testelor de compatibilitate, care au arătat că poate fi un  donator viabil, Alina Frătică a fost de acord să cedeze surorii sale o parte din ficatul său.

► O operaţie complexă, care a durat 16 ore

A urmat o perioadă de aşteptare extrem de grea, în care operaţia a fost amânată de două ori atât din cauza procedurilor birocratice, cât și din cauză că niciodată echipa medicală nu era completă. Marţi, 1 octombrie, dificila intervenţie a avut în sfârşit loc, fiind primul transplant hepatic cu lob stâng de la un donator viu realizat în România, realizat de echipa condusă de prof. dr. Vlad Braşoveanu, care le-a avut alături pe şefa secţiei ATI de la Fundeni, dr. Dana Tomescu, şi dr. Gabriela Şmira – medic primar medicină internă și medic specialist gastroenterologie.

În  vreme ce prelevarea lobului stâng al ficatului Alinei Frătică, intervenţie care s-a făcut laparoscopic, a durat 8 ore, sora Alinei Frătică a stat nu mai puţin de 16 ore în operaţia menită să îi salveze viaţa. În timpul intervenţiei, Vlad Braşoveanu a optat pentru varianta mai dificilă, dar care îi maximiza şansele bolnavei la viaţă, alegând să transplanteze lobul stâng al ficatului Alinei, care, deşi mai mic, era perfect sănătos.

Intervenţia – deşi nu fără emoţii din cauza pierderilor mari de sânge și a riscurilor uriașe – a fost în cele din urmă un  succes, pacientele fiind acum în stare mult mai bună. Analizele medicale ale surorii Alinei Frătică încep să fie în  parametri normali, iar noul organ transplantat a preluat deja funcţiile. Pentru că este un organ regenerabil, în circa opt luni ficatul Alinei Frătică va creşte la loc, lobul stâng urmând să fie la fel ca înainte de operaţie. De asemenea, şi în cazul surorii sale organul transplantat se va dezvolta într-un ficat normal, întreg, în circa opt luni.

Această reușită este mai mult decât o victorie medicală a specialiștilor din România, este un semnal puternic prin care este încurajată lupta oricărui pacient pentru a-și maximiza șansele, dar și o lecție uriașă de omenie, în care Alina Frătică, mama a patru fetițe, a demonstrat o dată în plus că sângele apă nu se face și că suntem capabili, prin dăruire de sine, să schimbăm destine.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Intervenții Salvamont. O persoană și-a pierdut viața și alte opt au fost salvate în ultimele 24 de ore

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: