O bibliotecară din Topoloveni a fost în schimb de experiență în SUA. Oana a vizitat cea mai mare bibliotecă publică din lume

de | 17.10.2024 17:58 | Topoloveni, Lifestyle

În perioada 25 septembrie – 5 octombrie, Oana Maria Marinică-Mustăţea, bibliotecar la biblioteca publică din Topoloveni, a avut privilegiul de a explora biblioteca și cultura americană în cadrul programului Open World, un proiect ce este finanţat de către Congressional Office for International Leadership, implementat în România cu sprijnul American Council for International Education. Alături de alți colegi din țară, Oana a descoperit nu doar infrastructura impresionantă a bibliotecilor din SUA, dar și modele de succes în promovarea lecturii și a implicării comunității. Vizita a inclus sesiuni pe teme de leadership și explorări ale unor instituții emblematice, lăsându-le participanților nu doar amintiri de neuitat, ci și idei valoroase pentru dezvoltarea învățământului și culturii în România.

Sursă foto: administrația din Topoloveni. Sursă foto: administrația din Topoloveni. Sursă foto: administrația din Topoloveni. Sursă foto: administrația din Topoloveni.

Astfel, Oana, alături de alţi patru bibliotecari din toate colţurile ţării: Ligia Dima din Tulcea, Adriana Boboc din Tazlău, Mihaela Hanganu din Bârlad, Steli Grigore din Cluj şi facilitatorul grupului- Mihai Lupu din Bucureşti, membru fondator al Educab Internaţional, a început călătoria uimitoare în care bibliotecile americare au fost explorate de biblitecarii români.

În cele două zile petrecute la Washinton, bibliotecarii au avut parte de sesiuni pe teme ca leadershipul şi sistemul federalist american, dar şi vizite la importante instituţii şi obiective precum Biblioteca Congresului SUA-cea mai mare bibliotecă publică din lume după numarul de cărţi şi obiecte deţinute, Capitoliul, Casa Albă, Monumentul Washinton, Memorialul Lincoln şi nu numai. Au urmat apoi 8 zile de explorare a sistemului de biblioteci din Bakersfield, California. În tot acest timp beneficiarii proiectului au vizitat atât biblioteci mari, precum cea din Los Angeles unde 30.000 de unităţicirculă zilnic, până la biblioteci judeţene ca Kern Couny Library, biblioteci orăşeneşti ca cea din Shafter sau Baker dar şi altele de mici dimensiuni, cât şi biblioteci de colegii precum şi bookmobilul (biblioteca pe roţi). Books in motin sau Banned books, cât şi impozitele locale din care se susţin bibliotecile, vânzarea de cărţi provenite din donaţii sunt câteva diferenţe esenţiale între sistemul lor de biblioteci şi cel românesc, dar cele mai importante sunt asemănările: o multitudine de proiecte care încurajeză dragostea de carte, lectura in rândul tinerilor, derularea de evenimente cu ajutorul partenerilor şi volunratilor,  activităţi cu şi pentru comunitate. Părţile implicate în acest schimb de experienţă îşi doresc să continue colaborarea, chiar şi peste ocean!

Foto descriptiv. Sursă foto: administrația din Topoloveni.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

O bibliotecară din Topoloveni participă la o serie de evenimente în Statele Unite ale Americii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cluj | Los Angeles | Sulina | Topoloveni | Tulcea