Fermierii afectați de secetă mai au doar câteva zile la dispoziţie pentru a cere despăgubiri

de | 23.10.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Economic, Județean, Rural

În contextul secetei severe care a afectat România în perioada septembrie 2023 – august 2024, guvernul a oficializat o schemă de ajutor financiar menită să sprijine fermierii afectați. Această schemă constă în acordarea unui grant de 1.000 lei pe hectar pentru fermierii ale căror culturi au suferit pagube semnificative. Ajutorul se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, cu condiția ca pierderile să fie confirmate prin procese-verbale și să depășească 30% din suprafața totală declarată. O altă prevedere importantă se referă la situația financiară a beneficiarilor, care nu trebuie să se afle în dificultate financiară, cu excepția cazurilor în care dificultatea este o consecință directă a secetei pedologice din perioada menționată.

Distribuirea ajutoarelor este condiționată de primirea acordului din partea Comisiei Europene, după care fermierii eligibili vor putea beneficia de sprijin. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea pagubelor în toamna anului 2023, acoperind o suprafață de peste 320.000 hectare, din care mai mult de 200.000 hectare sunt cultivate cu grâu.

În primăvara anului 2024, culturile de porumb, floarea-soarelui, plante perene, plantații pomicole și viticole au fost, de asemenea, afectate. În urma acestei perioade, peste 138.000 de fermieri au solicitat evaluarea pagubelor pe o suprafață totală de peste 2,2 milioane de hectare la nivel național. În multe cazuri, pagubele înregistrate sunt cuprinse între 50% și 100%, ceea ce evidențiază amploarea dezastrului agricol.

Această măsură reprezintă o gură de oxigen pentru fermierii care se confruntă cu pierderi masive și vine în sprijinul refacerii economice a sectorului agricol, extrem de vulnerabil în fața schimbărilor climatice din ultimii ani. Termenul de depunere este extrem de scurt, de marţi, 15 octombrie, când a intrat în vigoare ordonanţa, fermierii având la dispoziţie doar 10 zile lucrătoare pentru a depune la Direcțiile Agricole cererile pentru solicitarea sprijinului.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primar din Argeş – pus să plătească 185.000 euro după ce a recunoscut că a fraudat fondurile europene

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole