Săptămâna Verde „low cost”! În şcolile din Argeş vin doar 30 lei de copil pentru cinci zile de excursii şi activităţi

de | 23.10.2024 11:00 | Din ediția tipărită, Cultură, Județean

Pentru prima oară de la apariţia Programului „Săptămâna Verde”, unităţile de învăţământ vor primi bani pentru a susţine financiar activităţile. 100 milioane lei au fost împărţite pe judeţe, la şcolile, grădiniţele şi liceele din Argeş urmând să ajung, per total, 3.028.300 lei. Suma este de cinci ori mai mică decât cea promisă anul trecut!

Descoperă aici cum au fost împărţiţi banii pe judeţe!

► ISJ Argeş va repartiza unităţilor de învăţământ din judeţ banii pentru Săptămâna Verde

În iulie 2023, ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţa că Programul Săptămâna Verde va beneficia de finanţare în valoare de 100 milioane euro. În aprilie anul acesta, suma a intrat la apă, iar „euro” s-au transformat în „lei”, aşa încât programului i-au fost alocaţi doar 100 milioane lei.

Potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial în iunie anul acesta, luna aceasta banii pentru „Săptămâna Verde” ar trebui să ajungă la şcoli.

În perioada următoare, împreună cu cei de la Contabilitate, vom vedea cât revine fiecărei unități de învățământ de stat. Unitățile de învățământ privat nu sunt cuprinse în acest an în lista beneficiarilor. Finanțarea este per elev, așa cum este finanțarea de bază, în corespondență cu SIIIR-ul (n.red. – Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România).” a transmis către toate unităţile de învăţământ Minerva Rizea, inspector școlar pentru management instituțional și activități extrașcolare în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş.

Având în vedere că programul se adresează tuturor copiilor din învăţământul preuniversitar, de la antepreşcolari până la liceu, iar în Argeş sunt circa 95.000 de beneficiari, reiese că pentru fiecare copil în parte suma alocată pentru o săptămână de activităţi este puţin peste 30 lei, bani care trebuie să le ajungă şi pentru ce a mai rămas din 2024, şi pentru 2025.

Astfel, suma care revine pentru fiecare elev este una modică, comparativ cu nevoile şi preţurile, şi este greu de crezut că se poate face mare lucru cu aceşti bani. Dacă ne gândim că o excursie de o zi până la Grădina Botanică din Bucureşti sau în zona de nord a judeţului costă minimum 60-70 lei doar pentru serviciile de transport, elevii argeşeni ar trebui să îşi cam ia gândul de la astfel de ieşiri.

Lista cu activităţile eligibile cuprinde – printre altele – excursii, bilete de intrare la grădini botanice şi muzee, deplasări pentru cercetare în teren, amenajarea spațiului verde al școlii  sau minisere, amenajarea unor colţuri verzi, organizarea de minitabere urbane de educație, participarea la competiții locale, județene sau naționale de ecologie.

Banii de la Ministerul Mediului vor putea fi folosiţi pentru achitarea serviciilor de transport, cazare şi masă, dar şi pentru  achiziţionarea materialelor necesare desfăşurării activităţilor, precum  mobilier de grădină din materiale reciclabile, material săditor, pământ, fertilizant, unelte, mănuși, folie de plastic, pietriș, scoarță de copac, gărdulețe, vopsea ecologică, pufuri și perne, plante în ghiveci, jocuri educative, consumabile etc.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Comunitatea a sărbătorit anotimpul roadelor bogate. Toate deliciile copilăriei, la ”Festivalul Toamnei” de la ”Alexandru Davila”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: educație | Ministerul Mediului | Mircea Fechet | Monitorul oficial | Vedea

Ultimele articole