Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA anunță că, începând de luni, 28 octombrie 2024, vor începe lucrările de restaurare a Gării Regale din Curtea de Argeș, o clădire de mare importanță istorică și culturală.
Lucrările de “Reparații, Reablitare și Restaurare a clădirii de călători din stația CF Curtea de Argeș” vor fi executate în baza contractului de proiectare și execuție, încheiat între SRCF Craiova și Asocierea SC EURAS SRL – SC ARHING SRL, precum și a contractului de supraveghere lucrări (dirigenție de șantier), încheiat cu Asocierea SC URSU CONSULTING SRL – SC MELPO EXPERT CONSULTING SRL.”, transmit reprezentanții CFR SA
Investiția, în valoare de 11.017.946,17 lei fără TVA, este finanțată din fonduri proprii ale CFR SA.
Potrivit CFR, lucrările vor dura 24 de luni și vizează:
- reparații și consolidare a structurii de rezistență;
- restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal;
- înlocuire elemente degradate la șarpantă și refacere integrală a învelitoarei din tablă;
- reparații instalații electrice, termice și sanitare;
- reabilitare a instalației de stingere incendiu (hidranți interiori și exteriori, lucrări de suplimentare a rezervei de apă).
Pentru a păstra autenticitatea și valoarea arhitecturală, lucrările vor fi realizate cu materiale și tehnici compatibile cu cele originale, conform avizelor emise de Ministerul Culturii, Gara Regală din Curtea de Argeș fiind clădire arhitecturală declarată monument istoric de importanță națională și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice.
După finalizarea proiectului, Gara Regală din Curtea de Argeș va continua să fie un simbol istoric și un punct de atracție turistică, reprezentând un reper cultural de importanță națională.
Gara de la Curtea de Argeș a fost construită la dorința regelui Carol I, iar toți regii României, cu excepția lui Carol al II-lea, au fost transportați cu trenul pentru a fi înmormântați în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Inaugurată pe 27 noiembrie 1898, gara a fost destinată liniei Pitești – Curtea de Argeș, care are o lungime de 38 de kilometri.
Sursă foto: turismistoric.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro