Controale ample la operatorii economici care vând dispozitive pentru mobilitate și recuperare pentru persoanele cu dizabilități

de | 25.10.2024 15:44 | Național, Economic

Peste 250 de operatori economici care comercializează dispozitive pentru mobilitate și recuperare pentru persoanele cu dizabilități au fost verificați de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Potrivit news.ro, în urma acestor controale, au fost identificate abateri la mai mult de 200 dintre aceștia.

Echipele de control au descoperit șase produse expirate și numeroase articole care nu respectau normele legale, inclusiv lipsa traducerii în limba română sau a certificatului de garanție. Astfel, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare totală de peste 650.000 de lei.

Acțiunile de verificare au fost desfășurate la nivel național și au vizat comercializarea protezelor, ortezelor, scaunelor rulante, lentilelor de corecție, dispozitivelor auditive și altele, atât în magazine fizice, cât și online. Din cei 262 de operatori economici controlați, abateri au fost constatate la 202.

Valoarea totală a produselor verificate se ridică la peste patru milioane de lei, iar produsele cu abateri au fost evaluate la aproximativ 800.000 de lei.

Protejarea consumatorilor este o prioritate absolută, mai ales când vorbim despre dispozitive esențiale pentru sănătate și mobilitate. ANPC urmărește nu doar sancționarea abaterilor, ci și educarea și informarea corectă a operatorilor economici, pentru a asigura accesul consumatorilor la produse de calitate și conforme standardelor legale. Vom continua să monitorizăm atent piața și să acționăm cu fermitate, astfel încât fiecare cetățean să beneficieze de produse și servicii sigure și corect etichetate.”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar ANPC.

Cele mai frecvente nereguli constatate de comisarii ANPC includ deficiențe de etichetare, nerespectarea regimului promoțiilor, comercializarea produselor fără certificare de garanție, lipsa informațiilor complete privind garanția, precum și lipsa afişării prețului de vânzare și a avizelor de funcționare.

În urma neregulilor constatate au fost emise 153 de amenzi contravenționale, iar aproximativ 11.000 de produse au fost oprite temporar de la comercializare din cauza deficiențelor de etichetare. De asemenea, șase produse au fost retrase definitiv de la vânzare pentru expirarea termenului de valabilitate, iar pentru doi operatori economici s-au impus măsuri de remediere a site-urilor de vânzare online.

Foto descriptiv: rador.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Încep lucrările de restaurare la Gara Regală din Curtea de Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole