Șoferii români își vor putea înlocui becurile cu filament ale mașinilor cu becuri LED, conform unui anunț recent făcut de Registrul Auto Român (RAR).
Certificarea pentru aceste surse de lumină a fost acordată de RAR, dar utilizarea lor este permisă doar în anumite condiții, care depind de modelul și anul de fabricație al vehiculului.
În caz de control rutier, șoferii care au becuri LED trebuie să aibă asupra lor documentul de certificare al sursei de lumină, oferit de vânzător.
În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare, vă recomandăm să aveți asupra dv. și actul de la vânzător”, a explicat RAR, într-o postare pe Facebook.
Avantajele becurilor LEDr
Avantajele becurilor LED includ o lumină mai naturală, vizibilitate extinsă pe drum și o solicitare redusă asupra echipamentului electric al mașinii. RAR precizează că sursele de lumină de tip LEDr (Light Emitting Diode replacement) sunt concepute pentru a înlocui becurile convenționale din sistemele omologate, respectând aceleași categorii (H1, H4 etc.), dar utilizând o tehnologie diferită.
RAR a emis certificate de conformitate pentru anumite categorii de LEDr, bazându-se pe standardele naționale și certificările oferite de autoritatea federală germană (KBA).
Aceste categorii de surse luminoase au fost integrate în Regulamentul ONU nr. 37 privind omologarea lămpilor cu filament destinate utilizării în cazul lămpilor omologate ale vehiculelor cu motor și ale remorcilor acestora, începând cu suplimentul 48 la seria 03 a regulamentului, intrat în vigoare din 22.06.2022, cu scopul de a facilita accesul la noile tehnologii de iluminare și pentru modelele de vehicule ce nu au fost dotate inițial cu surse de lumină LED.La solicitarea unui producător din piața de profil, RAR a emis, pentru anumite categorii de LEDr, certificate de conformitate în baza unor certificări naționale acordate de autoritatea federală din Germania (KBA), precum și în urma efectuării unui set de încercări derulate de RAR pentru verificarea montajului. Practic, au fost recunoscute printr-o procedură de certificare voluntară omologările germane deja emise, procedură care a presupus și evaluarea cerințelor prescrise în Regulamentele ONU aplicabile, raportate la cele existente și detaliate în certificatele germane.”, adaugă RAR
Montarea surselor LEDr este permisă doar pe vehiculele cu omologare de tip european, unde pe plăcuța producătorului se pot identifica numărul de omologare de tip și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare. Pe corpul dispozitivului omologat trebuie să fie aplicate marcajul german de omologare și numărul certificatului de conformitate emis de RAR.
Pentru a circula fără probleme, șoferii care montează becuri LED trebuie să aibă declarația de conformitate emisă de deținătorul certificatului și copia certificatului RAR. După montaj, este recomandat ca unghiul și forma fasciculului luminos, mai ales pentru luminile de întâlnire, să fie verificate pentru a respecta reglementările. RAR subliniază că sursele de lumină LEDr pot fi instalate doar în anumite condiții și cu respectarea restricțiilor impuse.
Potrivit sursei citate, certificatele de conformitate emise de RAR acoperă LEDr din categoriile H1, H4, H7 și W5W. Pentru fiecare produs, certificatul de conformitate are anexată o listă cu vehiculele pe care se poate monta respectiva sursă de lumina de înlocuire LEDr.
Ca informații generale, precizăm că:• Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.);• Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR;• Utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de copia certificatului de conformitate emis de R.A.R.;• Este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.”, mai transmit reprezentanții RAR
Foto: Facebook Registrul Auto Român
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro