Maestrul Gheorghe Zamfir, numit și „regele naiului” va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Pitești, decizia fiind luată printr-o hotărâre a Consiliului Local. Evenimentul va avea loc la data de 9 noiembrie, în cadrul inaugurării Teatrului de Vară din Parcul Ștrand, care îi va purta și numele.
Maestrul Gheorghe Zamfir are vârsta de 83 de ani și peste șase decenii pe scenele lumii. Muzicianul și-a propus să realizeze integrala compozițiilor sale în stil folcloric, cameral, simfonic, pop-folk, vocal-simfonic și sacru lucrând la Opera „Dracula”, lucrare în două acte după un libret al scriitorului George Astalos.
De-a lungul carierei, a împărțit scena cu mari artiști ai lumii, colaborând cu importanți muzicieni din țară, dar și de peste hotare, cum ar fi: James Last, Andrea Bocelli, Andre Rieu, Lawrence Foster, British Chamber Orchestra, Cvartetul Oxford, Marcel Cellier, organista Diane Bish, dirijorul Seiji Ozawa, Ennio Morricone, Nana Moukuri, London Symphony Orchestra, Richard Clayderman, Eugen Sarbu, Nicolae Licareț, Andrea Griminelli.
În anul 2013, când a împlinit 50 de ani de carieră, a constituit Orchestra Zamfir 50, compusă din instrumentiști valoroși ai Filarmonicii „George Enescu”, ai Orchestrei Radio și Operei Naționale. În anul 2015, a urcat de șapte ori consecutiv împreună cu André Rieu pe scena din Piața Constituției din București, în fața a 84.000 de spectatori. Seria de concerte a continuat cu alte șapte reprezentații în Maastricht, Olanda, cu un succes răsunător. În septembrie 2018, invitatul special al Concertului Extraordinar Gheorghe Zamfir din Piața Constituției era Enrico Macias, vechi amic din perioada Olympia / Paris 1976, iar în decembrie, maestrul deschidea concertul de Crăciun de la Vatican, împreună cu Anastacia, Alessandra Amoroso și Andrea Griminelli.
Milioane de discuri vândute în întreaga lume
Gheorghe Zamfir a obţinut peste 120 de discuri de aur şi de platină numai de la Casa Philips, între care două discuri de aur în Statele Unite, patru discuri de aur în Africa de Sud, patru discuri de platină în Noua Zeelandă, patru discuri de aur în Australia, 15 discuri de platină în Canada, doborând toate recordurile cu milioane de discuri vândute. De asemenea, a obținut de două ori Premiul Academiei „Charles Cros” a Franţei și deține titlul de doctor honoris causa al Universităţii „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
„Regele naiului” s-a născut în orașul Găești, la data de 4 aprilie 1941, iar călătoria sa în lumea muzicii a început încă de la vârsta de 4 ani, când a ascultat pentru prima oară un grup de muzicanți orbi. La vârsta de 6-7 ani s-a îndrăgostit pentru prima oară de un banjo, apoi de o mandolină, cumpărată de tatăl său de la Pitești. La vârsta de 12 ani cânta deja la acordeon la Stația de Radioficare de la Găești. A absolvit Liceul de Muzică din București (astăzi Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”) și Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, pe care l-a finalizat cu o dublă specializare, pedagogie muzicală (1966) și dirijat pentru cor și orchestră (1968).
Gheorghe Zamfir este primul artist român care a cântat la mesa privată a papei Ioan Paul al II-lea în anul 1988. A vândut milioane de discuri în întreaga lume și are peste 185 de discuri înregistrate, palmares care nu a fost înregistrat de niciun artist român până acum.
Foto: etțția tipărită și Facebook
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: