Produse contrafăcute în valoare de peste 219 de milioane de lei, descoperite de polițiștii de frontieră în 2024

de | 04.11.2024 11:51 | Național, Economic

În primele nouă luni ale anului 2024, Poliția de Frontieră Română a derulat acțiuni importante pentru combaterea traficului cu produse contrafăcute, concentrându-se pe punctele de trecere a frontierei. Aceste acțiuni au dus la descoperirea a 479 de infracțiuni legate de dreptul de proprietate intelectuală, majoritatea la intrarea în țară.

Polițiștii de frontieră, în colaborare cu autoritățile vamale, au identificat bunuri contrafăcute ce purtau însemnele unor mărci internaționale celebre, cum ar fi:

  • 218.661 articole de îmbrăcăminte și lenjerie
  • 84.325 perechi de încălțăminte
  • 312.667 produse cosmetice și parfumuri
  • 33.051 articole de marochinărie
  • 23.945 ochelari de soare
  • 9.880 accesorii pentru telefoane (căști, huse, încărcătoare)
  • 120.882 jucării

Valoarea totală a acestor bunuri, dacă ar fi fost vândute ca produse originale, depășește 219 milioane lei. Aceste bunuri au fost confiscate și trimise la expertizare.

Rutele de trafic cu produse contrafăcute

Potrivit Poliției de Frontieră Română, principalele rute prin care produsele contrafăcute ajung în România sunt:

China-România: Produsele vin pe mare, în containere, iar controalele se fac cu ajutorul Autorității Vamale. Destinatarii sunt adesea firme cu administratori români sau chinezi.

Turcia-România: La granița cu Bulgaria, polițiștii de frontieră au depistat produse contrafăcute în autocare și camioane, adesea ascunse printre bunuri legale. Mulți dintre cei care transportă aceste produse spun că le-au cumpărat din bazare din Turcia, fără acte de proveniență.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile).

Precizăm că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piaţă a unora autentice, acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.”, transmite Poliția de Frontieră Română

Sursă foto: Poliția de Frontieră Română

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulgaria | China | Giurgiu | Turcia