Cine se află în spatele afacerii prin care se ard munţi de gunoaie la doi paşi de Piteşti?

de | 05.11.2024 20:00 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean, Rural

La începutul acestui an, mai mulţi cetăţeni ai comunei Oarja au tras un semnal de alarmă cu privire la un posibil dezastru ecologic cauzat de un incinerator de deşeuri care funcţionează de ani de zile pe raza localităţii:

Vă rugăm, salvați-ne! Noi, cetățenii din comuna Oarja, am ajuns la disperare. Suntem intoxicați cu gunoi, iar pământul nostru a ajuns o bombă biologică de când șmecherii din afacerile cu gunoaie varsă camioanele cu gunoaie lângă casele noastre. Aerul de la incineratorul de la Repsan ne intoxică zilnic” – este apelul disperat al locuitorilor comunei Oarja.

► Apeluri disperate ale locuitorilor din Oarja

Oamenii au trimis petiţii peste petiţii la toate instituţiile statului, acuzând faptul că, în contextul unor contracte între firma care administrează incineratorul, Repsan Energy SRL, şi primăriile sectoarelor 5 şi 6 din Capitală, munţi de gunoaie produse de bucureşteni ajung în comuna argeşeană. „Deșeurile care ajung la Repsan Energy din comuna Oarja provin de la primăriile de sector din municipiul București, așadar Oarja și Piteștiul au devenit coșul de gunoi al Bucureștiului începând din luna decembrie 2023, când a fost semnat contractul de tratare mecano-biologică a deșeurilor între ADI București și asocierea Repsan Energy – 3R Green.” – scrie publicaţia „Monitorul de Bucureşti”.

Mărturiile cetăţenilor din Oarja vorbesc de la sine despre disperarea acestora şi despre teama că reziduurile rezultate din depozitarea deşeurilor pe pământ şi din arderea acestora le distrug sănătatea lor şi a copiilor lor.

Este groaznic. Un miros insuportabil. Apa a început să-și schimbe gustul. Unde aruncă ăștia cenușa de la incinerator? Unde se scurg zemurile toxice din munții de gunoaie veniți de la București? Pe terenurile şi pe culturile noastre. Păi dacă facem mălai şi făină din zemuri toxice din gunoaie poate mânca oricine din Argeș dacă vindem produsele. Să nu mai vindem? Păi din asta trăim!” – Carmen A.

deseuri oarja2

Eu stau pe strada Viei în Oarja şi am tot simțit mai ales noaptea un miros înțepător. Îmi este frică de ce se întâmplă cu avalanșa asta de gunoaie care vin peste noi. Să ne unim şi să trimitem înapoi gunoaiele. Să le ducă la Piedone acasă sau la Ciucu, că primarul din Oarja nu trimite gunoaiele noastre la București!” – Corina V.

În ianuarie 2024, ca urmare a mai multor sesizări primite, Consiliul Judeţean Argeş a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu pentru a verifica situaţia de la Oarja şi pentru a lua măsurile ce se impun.

► Şeful Gărzii de Mediu a anunţat verificări la incineratorul de gunoaie de lângă Piteşti

În buna „tradiţie” românească, lucrurile s-au mişcat destul de greoi, însă recent a fost demarat un amplu control la incineratorul Repsan Energy, aflat la doi paşi de Piteşti. Despre descinderile de la Oarja, a vorbit săptămâna trecută chiar şeful Gărzii Naţionale de Mediu:

Controlul demarat încă de săptămâna trecută se află în desfășurare. Înțeleg că acolo există o extindere a activității autorizate și controlul vizează verificarea legalității desfășurării activității, verificarea autorizației de mediu, a aspectelor care ne-au fost semnalate prin sesizările transmise, luarea măsurilor care se impun. În trecut, această societate a mai fost sancționată de către Garda de Mediu și a fost propusă atunci suspendarea autorizației.

Din documentele pe care le-au transmis la acea dată, acum 2 ani, reiese că acele măsuri au fost îndeplinite. Acum, sunt în control colegii atât din cadrul Comisariatului General de la București, cât și din cadrul Comisariatului Județean. Se va verifica, pe fond, toată activitatea de acolo și, în particular,  aspectele sesizate și, dacă se dovedește că orice factor de mediu este afectat, cu siguranță colegii mei vor lua toate măsurile care se impun astfel încât să asigurăm un mediu curat în zonă.”, a afirmat săptămâna trecută comisarul general al Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, în cadrul emisiunii „Puterea știrilor” de la PS News.

Andrei-Corlan-Garda-de-Mediu

Andrei Corlan a anunţat finalizarea controalelor în cursul acestei săptămâni şi a precizat că rezultatele, precum şi eventualele măsuri vor fi făcute publice:

Ceea ce pot spune este că abordarea va fi una integrată, când ne referim la protecția mediului înconjurător, și, dacă sunt aspecte care țin de atingerea sănătății populației, de disconfort olfactiv, de orice aspecte, vom înainta toate aceste concluzii  instituțiilor autorizate, cum ar fi Direcția de Sănătate Publică, Poliția Economice, și altor instituții.”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

În aşteptarea rezultatelor acestor controale, am încercat să aruncăm o privire asupra companiei care deţine incineratorul de la Oarja şi a persoanelor din spatele acestei afaceri… urât mirositoare.

► Fiul lui Valeriu Lazarov şi unul dintre cei mai mari constructori din România – în spatele afacerii cu deşeuri

Repsan Energy este o companie înfiinţată în 2019, care în 2022 raporta afaceri de 32 milioane lei şi profituri de aproape 11 milioane lei, având o medie de 50 de angajaţi. Potrivit site-ului Lista Firme.ro, Repsan Energy este deţinută de companiile Ness Proiect Europe SRL (45%) şi Super Mobil SRL (10%) şi de omul de afaceri olandez Edwin Zidan.

Ness Proiect Europe SRL face parte din Top 10 cele mai mari companii de construcţii din România, cu afaceri de peste 510 milioane lei anual, fiind deținută de Florian-Mihai Vaida, despre care de-a lungul timpului presa a scris că ar fi fost un apropiat al familiei Cosma, care controla judeţul Prahova în urmă cu câţiva ani.

Omul de afaceri Florian-Mihai Vaida apare ca acționar și administrator în mai multe companii românești, având activități diverse, de la producerea de energie prin parcuri de panouri fotovoltaice și incineratoare de deșeuri până la construcția de infrastructură feroviară. În cadrul unui dosar al DNA Ploiești, Vaida a oferit inițial declarații sub identitate protejată, dar ulterior și-a modificat mărturia în favoarea lui Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova.

Administratorul Repsan Energy SRL este compania Super Mobil SRL, o firmă de telecomunicaţii controlată de cetăţeanul spaniol Lazarov Fitzpatrick Roberto Andres. Acesta este nimeni altul decât fiul celebrului om de televiziune Valeriu Lazarov, cunoscut drept părintele unora dintre cele mai longevive şi mai de succes emisiuni TV din anii ’90, precum „Surprize, surprize”, „Din dragoste” sau „Iartă-mă!”.

Edwin Zidan, care deţine aproape jumătate din Repsan Energy, a mai fost asociat cu Super Mobil SRL şi în firma Toledo Real Estate SRL, alături de fostul ministru al Finanţelor Bogdan Drăgoi.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Dacia îşi vrea înapoi salariile compensatorii acordate lui Ion Georgescu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: