Penitenciarul Mioveni a înregistrat luni o premieră în ceea ce privește procesul de reintegrare socială. Pentru prima dată în România, un deținut urmează cursurile unui program de învățământ dual, deschizând astfel drumul către o nouă abordare a reintegrării. Tânărul participă la acest program în cadrul Liceului Tehnologic Construcții Mașini Mioveni și face practică la uzina Dacia.
Proiectul, realizat în colaborare cu Liceul Tehnologic Construcții Mașini Mioveni și S.C. Automobile Dacia S.A., este un program-pilot, iar în viitorul apropiat, penitenciarul speră să extindă accesul și altor deținuți.
Pentru prima dată, un deținut din unitatea noastră urmează cursurile învățământului dual, deschizând astfel drumul către o nouă eră în procesul de reintegrare socială.
În strânsă colaborare cu Liceul Tehnologic Construcții Mașini Mioveni și S.C. Automobile Dacia S.A., am demarat un proiect educațional bazat pe învățământul dual.Deși este un program-pilot cu un singur participant, impactul și semnificația acestuia sunt imense.”, au transmis reprezentanții Penitenciarului Mioveni
Cu inimile strânse, l-am văzut astăzi plecând singur, pe jos, spre unitatea de învățământ.Cu un itinerariu bine stabilit și respectând toate măsurile legale, el ne demonstrează că este pregătit să revină în societate și ne asigură că se va întoarce în siguranță după terminarea orelor.
Ne-am dedicat total pentru ca acest proiect să devină realitate.L-am instruit și pregătit, asigurându-ne că selecția a fost făcută responsabil, fără a pune în pericol societatea.Suntem recunoscători colegilor de clasă pentru deschiderea și sprijinul oferit în acest proces de reintegrare, precum și unității de învățământ pentru profesionalismul și implicarea de care a dat dovadă.Un mulțumesc special merge către Uzina Dacia, pentru ajutorul, amabilitatea și deschiderea spre o nouă eră a colaborării și a responsabilității sociale.
Până la revenirea lui în unitate, sângele de polițiști de penitenciare din noi ne face să rămânem vigilenți, dar plini de încredere în specialiștii și echipa care au făcut posibil acest proces. Le mulțumim din suflet pentru profesionalismul și devotamentul lor.”, au adăugat reprezentanții penitenciarului
Reprezentanții Penitenciarului Mioveni susțin că educația insuficientă este un factor care contribuie la infracționalitate, influențând comportamentele deviante și reducând șansele de reintegrare în societate.
Studiile arată că nivelul de educație joacă un rol esențial în responsabilizarea individului și în respectarea normelor sociale. De asemenea, accesul la educație poate contribui la scăderea criminalității, tendință observată la nivel național în ultimii ani.
Foto: Facebook Penitenciarul Mioveni
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro