Omul de afaceri Nicolae Ivănescu pare să nu aibă parte de o bătrâneţe liniştită. După ce a scăpat cu o condamnare cu suspendare în procesul în care a fost judecat pentru că a accidentat mortal un bărbat pe Calea Bucureşti, pe numele fostului patron al Hotelului Muntenia a fost deschis un nou dosar penal. Vânător pasionat și cu experienţă, „Nenea” este judecat acum pentru… braconaj cinegetic. Alături de omul de afaceri, inculpat în acelaşi dosar este şi fiul său, Cătălin Ivănescu.
Nicolae Ivănescu, cândva unul dintre oamenii de afaceri argeşeni cei mai potenţi financiar, este cunoscut ca un împătimit al vânătorii. Acesta a înfiinţat încă din 1999 Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Diana”, care deţine mai multe fonduri de vânătoare.
Întâmplarea care i-a adus fostului patron al Hotelului Muntenia un nou dosar penal s-a petrecut în vara anului 2022. Atunci, în ziua de 12 iunie, în calitate de director al AVPS „Diana” și de organizator al unei partide de vânătoare organizate pe fondul cinegetic 48 Ungheni, conform autorizației de vânătoare individuală AI nr. 0565925, Nicolae Ivănescu „a participat la împușcarea unui exemplar de căprior femelă, deși era perioada interzisă pentru această specie, autorizația fiind pentru un exemplar de căprior mascul, ulterior instigându-l pe martorul (…) să transporte vânatul în cauză”, cu un autoturism Suzuki, după cum susțin procurorii.
► Prinşi de poliţie cu căprioara în portbagaj
Puţin după miezul nopţii, în noaptea de 12 spre 13 iunie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Buzoești au văzut o mașină de teren care mergea pe câmp, pe raza comunei. Au așteptat ca autoturismul Suzuki să iasă la șosea și l-au verificat, depistând în portbagaj căprioara ucisă, dar și o armă de vânătoare cu glonț marca Blaser calibru 22, ce nu aparținea vreunuia dintre ocupanți, şi un pistol cu glonț marca Walther, calibru 7,65.
Prezenţi la faţa locului, Nicolae Ivănescu şi fiul acestuia, Cătălin, au prezentat poliţiştilor o autorizaţie de vânătoare individuală pentru recoltarea unui căprior mascul şi o autorizaţie colectivă, care permitea vânătoarea a trei exemplare de mistreț, 5 vulpi și 5 șacali de pe același fond cinegetic.
Vânător cu experienţă, Nicolae Ivănescu ar fi trebuit să ştie că împuşcarea unui animal în perioada de interdicţie şi transportul animalului ucis întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de braconaj cinegetic şi complicitate la transportul vânatului dobândit fără respectarea condiţiilor legii.
„Potrivit anexei 1 din Legea 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic, perioada de vânătoare pentru specia căprior-femelă este 1 septembrie – 15 februarie, prejudiciul fiind potrivit acestei legi de 4000 de euro.” – se precizează în rechizitoriu.
► Procesul începe în ianuarie 2025
Nicolae şi Cătălin Ivănescu au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, după mai bine de doi ani de la partida de vânătoare care le-a adus dosarul penal, amândoi fiind acuzaţi de braconaj cinegetic. În plus, pe numele lui Nicolae Ivănescu figurează şi acuzaţia instigare la transportul vânatului dobândit prin braconaj, pentru că a ordonat unui angajat să transporte căprioara ucisă.
În ceea ce îl privește pe fiul său, acesta, având calitatea de angajat al Asociaţiei de Vânătoare „Diana”, cu atribuții de patrulare pe fondul cinegetic și vânător al partidei de vânătoare organizate pe fondul cinegetic 48 Ungheni, s-a ales şi cu acuzaţia de complicitate la transportul vânatului dobândit prin braconaj, deoarece „a participat la împușcarea unui exemplar de căprior femelă, deși era perioada interzisă pentru această specie, autorizația fiind emisă pentru un exemplar de căprior mascul, iar ulterior, cunoscând faptul că, în autoturismul marca Suzuki, cu numărul de înmatriculare…, se află exemplarul de căprior-femelă, s-a deplasat în acest autoturism și l-a lasat pe numitul… să îl conducă, deși cel din urmă nu cunoștea de existența vânatului”.
Procesul se află pe rolul Judecătoriei Costeşti. La primul termen, care va avea loc pe 22 ianuarie 2025, procurorii vor propune judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Costeşti confiscarea specială a celor două arme descoperite în noaptea în care s-a comis presupusa infracţiune, puşca Blaser şi pistolul Walther aflându-se în prezent la camera de corpuri delicte a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeș, precum și cofiscarea autoturismului marca Suzuki Grand Vitara, de asemenea aflat în custodia oamenilor legii.
► Risc de recidivă pentru Nicolae Ivănescu
Pentru Nicolae Ivănescu, o sentinţă nefavorabilă şi o posibilă condamnare ar putea constitui o problemă serioasă, deoarece omul de afaceri mai are la activ o condamnare cu suspendare.
În primăvara anului 2015, aflat la volanul unui SUV, cunoscutul om de afaceri argeşean a provocat un accident rutier pe Calea Bucureşti, în zona Pieţei Ceair, în urma căruia, după câteva zile, bărbatul pe care l-a lovit cu maşina a murit. Procesul s-a terminat în octombrie anul trecut la Curtea de Apel Piteşti, Ivănescu fiind condamnat definitiv la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune morale de 60.000 euro.
În noul dosar penal, fostul patron al Hotelului Muntenia riscă din nou o condamnare cu închisoarea, ambele infracţiuni de care este acuzat având pedepse privative de libertate pentru inculpaţii găsiţi vinovaţi. Cel mai prost scenariu pentru Nicolae Ivănescu ar fi acela în care s-ar alege cu o nouă condamnare, situaţie în care vorbim de recidivă postcondamnatorie şi, în acest caz, de posibilitatea revocării suspendării din procesul de ucidere din culpă şi de executarea în regim de detenţie a pedepsei rezultate din contopirea pedepselor din cele două dosare penale.
► Nicolae Ivănescu
Nicolae Ivanescu a fost, după Revoluţie, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Argeş, dar şi unul dintre cei mai controversaţi. În anii ’90-2000, Silva Group şi Neo Construct Industrial se numărau printre preferatele autorităţilor locale la contracte de lucrări publice. Tot Ivănescu a controlat zeci de ani Hotelul Muntenia, din centrul Piteştiului. De asemenea, sunt de notorietate scandalurile privind afacerile imobiliare ale lui „Nenea”, mai ales cele care vizează modul în care a ajuns proprietar pe hectare întregi din Pădurea Trivale.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Terenuri de 6 milioane euro ale Girexim – executate silit în dosarul Publitrans