Mănăstirea Curtea de Argeș va fi restaurată

de | 02.12.2024 10:48 | Județean, Lifestyle

Mănăstirea Curtea de Argeș, unul dintre cele mai importante simboluri ale istoriei și culturii României, va intra anul viitor într-un amplu proces de restaurare, grație unui proiect finanțat din fonduri europene. Este prima restaurare completă a celebrului lăcaș de cult după aproape 140 de ani.

Potrivit basilica.ro, proiectul are o valoare de aproape 7 milioane de euro.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 17 noiembrie 2024, iar perioada de implementare este de 42 de luni, cu termen de finalizare în aprilie 2028.

Cu ajutorul Domnului Dumnezeu, în ziua de Duminică, 17 Noiembrie 2024, în Sala Manole din incinta a Palatului Arhiepiscopal din Municipiul Curtea de Argeș, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, împreună cu Domnul Liviu-Gabriel Mușat, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, au semnat Contractul de finanțare al Proiectului, intitulat: Restaurare, consolidare și punere în valoare a Bisericii (Arhi) Episcopale „Adormirea Maicii Domnului” (Catedrala Arhi-Episcopală) din ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș, Municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș.
Proiectul de restaurare, consolidare și punere în valoare a Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, este finanțat în cadrul Programului Regional (PR) Sud-Muntenia (SM) 2021-2027, Prioritatea 6 – O regiune atractivă, componentă dedicată dezvoltării integrate și inclusive în domeniul cultural și a patrimoniului natural în regiunea Sud-Muntenia.
Perioada de implementare a proiectului în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, este de 42 de luni de la data semnării contractului de finanțare, și presupune realizarea de către specialiștii în domeniul patrimoniului, a mai multor lucrări de consolidare a clădirii, restaurare a picturii murale interioare și de schimbare a învelitoarei, precum și alte lucrări conexe. ”, a transmis Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Ctitorită între anii 1515-1517 de către voievodul Neagoe Basarab, Mănăstirea Curtea de Argeș este renumită pentru arhitectura sa unică și reprezintă un punct de atracție major pentru turiștii din întreaga lume, dar și un loc de rugăciune și reflecție pentru credincioși.

Mănăstirea Curtea de Argeș are o semnificație aparte nu doar din punct de vedere religios, ci și din perspectivă istorică. Aici își dorm somnul de veci mai multe figuri emblematice ale istoriei românești, inclusiv regii și reginele României.

Regele Carol I, primul rege al României, alături de regina Elisabeta, regele Ferdinand și regina Maria sunt înmormântați aici, în necropola regală, care a fost recent extinsă pentru a găzdui și mormântul reginei Ana și al regelui Mihai I. Această necropolă nu este doar un loc de odihnă eternă pentru membrii familiei regale, ci și un loc de pelerinaj pentru cei care doresc să aducă un omagiu marilor personalități care au influențat istoria țării noastre.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Unde puteți testa carnea de porc împotriva trichinelozei în Argeș

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului | Calinic Argeșeanul | Regina Maria