Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că tentativele de fraudă cresc exponențial în preajma sărbătorilor de iarnă, când utilizatorii fac mai multe cumpărături online.
Potrivit celor de la DNSC, atacatorii atacatorii exploatează vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion, și trimit link-uri către site-uri false, de unde sustrag datele sensibile ale victimelor.
Pentru a atrage victimele, atacatorii folosesc platforme de social media pentru a lansa postări și reclame frauduloase care promit reduceri fantastice, oferte imposibil de refuzat sau premii garantate. Aceste tehnici de inginerie socială sunt menite să profite de entuziasmul utilizatorilor și să-i convingă să acceseze site-uri periculoase.
Un exemplu recent de înșelăciune implică folosirea imaginii Leroy Merlin, unul dintre cele mai cunoscute magazine de bricolaj. Escrocii au creat o pagină de Facebook care susține că oferă o promoție prin care utilizatorii pot câștiga un brad de Crăciun aproape gratuit. Pagina folosește numele și sigla Leroy Merlin pentru a adăuga credibilitate înșelătoriei, iar profilul care promovează oferta poartă numele Elena Ionescu, asemănător cu al solistei de la Mandinga.
În postările de pe această pagină, Elena Ionescu pretinde că a lucrat la Leroy Merlin și că poate dezvălui o promoție specială. Cei care accesează linkul sunt direcționați către un sondaj online și, după completarea acestuia, li se spune că au câștigat, notează replicaonline.
Totuși, pentru a primi bradul, utilizatorii trebuie să plătească o taxă de 9 lei, iar brazii nu ajung niciodată la destinatari. Leroy Merlin a emis un comunicat oficial în care neagă existența acestei oferte și recomandă utilizatorilor să consulte doar site-ul lor oficial pentru informații corecte.
Pentru a te proteja de aceste fraude online, autoritățile recomandă evitarea accesării linkurilor din surse necunoscute sau dubioase, precum și verificarea întotdeauna a concursurilor și promoțiilor pe canalele oficiale ale companiilor. De asemenea, este important să se verifice data creării paginilor care promovează campaniile, deoarece acestea sunt adesea recent create de atacatori.
Foto: Facebook DNSC
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Român prins cu ţigări de contrabandă în valoare de 480.000 de euro, la intrarea în țară