”Sfânta Filoteea, cea mai tânără sfântă din lume”

de | 07.12.2024 09:00 | Lifestyle, Național

Pe 7 decembrie, este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia. Moaștele sale, păstrate cu evlavie în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, continuă să inspire credincioșii și să atragă an de an numeroși pelerini care îi cer ajutorul. Povestea vieții sale este o lecție de devotament și sacrificiu, ilustrând puterea credinței și a bunătății în fața suferinței. Fiind o zi de mare sărbătoare, trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se lucrează.

În această lună, în ziua a şaptea, are loc pomenirea Sfintei Muceniţe Filofteia fecioara, ale cărei sfinte moaşte se află în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeş.

Sfânta Filofteia fecioara, s-a născut în marea cetate Târnova, din părinţi creştini, bulgari cu neamul, lucrători de pământ cu meşteşugul şi simpli cu cunoştinţa. Rămânând orfană de maica ei şi având în inima ei întipărite învăţăturile ei, a început a lucra cu osârdie faptele bune cele începătoare. Toate faptele bune le săvârşea copila cu statornicie şi cu răbdare, nebăgând în seamă ispitele şi necazurile, aşa precum grăieşte Scriptura: „Gătitu-m-am şi nu m-am tulburat a păzi poruncile Tale”. După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară, iar mama vitregă o bătea și o certa, pârând-o tatălui ei ca și acesta să o certe.

Mergea în toate zilele să ducă bucate tatălui, care era cu plugul la câmp, dar ieșindu-i înainte săracii şi flămânzii cerându-i milostenie, ea neavând altceva să le dea, le împărţea din bucatele ce le ducea tatălui său şi îi hrănea. Aceasta făcând-o de multe ori, şi tatăl ei rămânând flămând, a certat pe femeia sa, care l-a încredinţat că trimite totdeauna bucate de ajuns, încă şi de prisos. Aflând de faptele ei și văzând că le împărțea săracilor, cuprins de mânie şi uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, să o apuce de cosiţe şi să o bată până ce îşi va astâmpăra fierberea mâniei sale dobitoceşti; şi fiind în mare aprindere a azvârlit în ea cu barda ce o avea la brâu şi lovind-o a rănit-o la un picior, şi îndată, o, minune! şi-a dat sfântul şi fericitul ei suflet în mâinile lui Dumnezeu. Sfânta era în vârstă de doisprezece ani când a murit. Venindu-și în fire, tatăl ei a fost cuprins de spaimă și vrând să-i ridice trupul, nu putea nici să-l atingă, nici să se apropie de el. Văzând acestea, a alergat în cetate și le-a spus arhiepiscopului și conducătorilor cetății tot ce se întâmplase și că trupul fericitei zăcea pe pământ, și că era cinstit de Dumnezeu cu strălucire cerească. Auzind toate astea arhiepiscopul împreună cu cei mai mari ai cetăţii au alergat cu făclii şi cu tămâie şi cu rugăciuni, şi văzând sfântul trup strălucind cu acea dumnezeiasca lumină, s-au minunat cu toţii şi au lăudat pe Dumnezeu. Au început a-i pomeni ca unei fiinţe vii ţările, mănăstirile, bisericile de peste Dunăre şi cele de aceasta parte de Dunăre şi nicăieri n-a voit. Dar cum a pomenit de Biserica Domnească cea din Târgul Argeşului, îndată s-a uşurat mai mult decât greutatea cea firească şi înţelegând toţi că acolo este voia lui Dumnezeu şi a sfintei a merge, îndată a înştiinţat cu scrisoare pe Radu Vodă, cel poreclit Negru (de care şi biserica este zidită) de toate cele despre sfânta, se arată în informarea publicată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Acesta cum a fost înştiinţat, fiind binecredincios şi râvnitor a-şi împodobi ţara şi poporul său cu odoare de mult preţ ca acestea, îndată cu mult alai, cu făclii şi cu tămâieri, cu multă evlavie mergând la Dunăre, a adus sfintele ei moaşte în Ţara Românească şi le-a aşezat în Biserica Domnească, cea zidită de el în oraşul Argeş. Acolo au stat sfintele ei moaşte până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeş, de către Neagoe Basarab. Aici au fost trecute sfintele moaşte. Iar acum se află aşezate în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş. Şi acolo fiind, dă tămăduiri de tot felul de boli celor ce aleargă cu credinţă la sfintele ei moaşte.

Sursă foto: FB ARhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

” Sfânta Filoteea, cea mai tânără sfântă din lume

(…) Ne amintim, că de pe plaiurile acestea româneşti s-a proslăvit de Dumnezeu întru sfinţenie, Ioan Valahul sau Românul, care este prăznuit la 12 mai, sfânt din neamul nostru doar de 15 ani, care a fost spânzurat de turci, nevrând să se lepede de credinţă, în anul de la Hristos 1662. Chiar atunci, Ioan Cariofil, un mare dregător bisericesc de la Patriarhia din Constantinopol, fiind de faţă şi văzând martiriul lui Ioan Valahul, i-a scris viaţa, document de primă importanţă, scris de un străin despre un sfânt român.

Coborând spre frageda vârstă, credem că Sfânta Filoteea este cea mai tânără sfântă din lume, martirizată de propriul tată, poate fără vrerea lui, la vârsta de doar 12 ani!

Sunt sigur că pruncuţa, Sfântuliţa, cum i se spune aşa de frumos şi cu dragoste de argeşeni, a cunoscut pe Sfântul Nicolae şi a înţeles de la el ce înseamnă bunătatea şi bucuria de a dărui din inima copleşită de iubirea lui Iisus şi a celor care duceau lipsă ca şi în zilele noastre.

De aceea cred că inspirat i s-a aşezat, de Biserică, cinstirea pe 7 decembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Ei, ca şi toţi sfinţii, preamăriţi de Dumnezeu sunt mari făcători de minuni, zi de zi, aducând mângâiere îndureraţilor.

Tuturor bunilor creştini, har şi binecuvântare de la Dumnezeu, iar de la Sfânta Filoteea bucurie şi mângâiere, iar celor cu numele ei, îndemn pentru a i se urma credinţa şi faptele bune!

Aşadar, avem în Împărăţia lui Dumnezeu pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul de 15 ani şi Sfânta Filoteea de la Argeş, de 12 ani!

Să ne bucurăm şi să fim încrezători în ziua de mâine!”, a fost mesajul transmis de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Sursă foto: FB ARhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

PITEȘTI. Evenimente noi anunțate de Centrul Cultural în perioada 9-14 decembrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare: