Crăciunul este o sărbătoare plină de tradiții, bucurii și momente petrecute alături de cei dragi. De la colindatul copiilor care aduc vestea Nașterii Domnului, până la mesele îmbelșugate, fiecare obicei contribuie la magia acestei perioade. Această sărbătoare nu este doar un moment de celebrare, ci și o ocazie de a petrece timp cu familia. Și pentru că în zilele noastre copiii care merg la colindat așteaptă să primească și altceva pe lângă covrigi, nuci și mere. Astfel, vă propunem ca pentru aceste sărbători să faceți turtă dulce. Surprindeți pe cei dragi, dar și pe colindători cu ceva dulce și delicios.
Crăciunul reprezintă o sărbătoare plină de magie și bucurie, un moment în care ne reunim alături de cei dragi pentru a celebra Nașterea Domnului. Această perioadă este marcată de tradiții și obiceiuri specifice, care variază de la o regiune la alta. De la pregătirile culinare, cu rețete delicioase, până la colindatul copiilor, fiecare aspect al sărbătorii contribuie la farmecul și atmosfera de sărbătoare. Sărbătoarea Nașterii Domnului începe din 25 decembrie și continuă cu zilele de 26 și 27 decembrie. Ziua de 24 decembrie este cunoscută și ziua de Ajun. În seara de 23 spre 24 decembrie, se obișnuiește, prin unele părți din Ardeal și sudul țării, să meargă cetele de copii, alcătuite din doi sau chiar și mai mulți, din casă în casă, cu colinda. Stăpânii casei îi recompensează pe cei mici cu covrigi, mere și nuci, însă de câțiva ani s-a ”modernizat” și colinda, iar acum copiii primesc de la bomboane, mandarine, banane, biscuiți, napolitane, ciocolată până la bani. Dacă vreți să în acest an să veniți cu ceva nou vă propunem turtă dulce. Rețete se găsesc multe, iar timpul petrecut în bucătărie nu este mult. Dacă aveți și copii ori adolescenți prin casă puteți găti împreună turta dulce. Vă veți distra de minune făcând aluatul, ori decorând turta dulce.
Turta dulce, simbol al sărbătorilor de iarnă, nu este doar un dulce delicios, ci și o tradiție care aduce bucurie în casele oamenilor. Preparată cu ingrediente simple, dar alese cu grijă, această prăjitură poate fi savurată de toate vârstele și servește adesea ca ornament pentru bradul de Crăciun.
Iată ingredientele pentru o rețetă de turtă dulce: 450 – 600 g, făină; 4 ouă; 8 – 10 linguri de miere; 200 g zahăr; 200 g de unt; o linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucsoara, cuișoare; o linguriță bicarbonat; un vârf de sare. Într-o altă rețetă puteți scoate cele 4 ouă.
Se amestecă untul la temperatura camerei cu zahărul până se face o cremă, se adaugă mierea, sarea, bicarbonatul, mixul de condimente și ouăle. Apoi se adaugă treptat făina. Se frământă lent, dar ferm, aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă se lipește de mâini, înseamnă că mai trebuie făină. Aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Se acoperă castronul cu aluat, cu un prosop curat și se dă la frigider între 60 de minute și 120 de minute. Se încinge cuptorul și se tapetează o tavă cu foaie de copt. Se întinde o foaie și se taie forme diverse care se pun pe tavă, la 1-2 cm distanță între. Se dau la cuptor 15-20 de minute.
Preparare glazură: se mixează foarte bine un albuș de ou cu un vârf de cuțit de sare și 2-3 picături de suc de lămâie. Se adaugă treptat zahărul pudră (350 g) și se mixează până se obține o glazură cremoasă. Pentru glazură colorată se adaugă pigmeți alimentari.
Sursă foto: AV.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Programul marilor magazine în perioada Sărbătorilor de iarnă