Crăciun 2024. Când se merge cu colindul?

de | 23.12.2024 08:17 | Național, Lifestyle

Crăciunul, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale anului, aduce cu sine momente de bucurie și tradiții pline de farmec. În această perioadă, familiile se reunesc pentru a celebra Nașterea Domnului, pregătind cele mai delicioase bucate și respectând obiceiuri străvechi. De la colindatul copiilor care aduc vestea nașterii lui Iisus, până la mesele festive pline de bunătăți, fiecare detaliu contribuie la magia Crăciunului.

Ziua de 24 decembrie este cunoscută și ziua de Ajun. În data de 25 decembrie se sfârșește postul Crăciunului, care durează o perioadă de șase săptămâni, iar apoi oamenii se pot desfăta cu bunătățile tradiționale de Crăciun precum: cozonaci, salată boeuf, sarmale, tobă sau cârnați de casă. În unele zone se mai ține tradiția și se împodobește bradul în seara de Ajun, iar copiii spun poezii.

În zilele noastre, în seara de 23 decembrie, se strâng grupuri de copii, care merg din casă în casă pentru a duce vestea Nașterii Mântuitorului și rostesc cele mai frumoase colinde, fiind răsplătiți cu covrigi, mere, nuci, ori mai nou cu portocale, bomboanesau cu bani. Cei de la wikipedia.org arată că colindele sunt cântece tradiționale românești, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 și 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină.

Potrivit, creștinortodox.ro, în seara de 23 spre 24 decembrie, după miezul nopții și până la ziua, se obișnuiește, prin unele părți din Ardeal și sudul țării, să meargă cetele de copii, alcătuite din doi, trei, patru sau chiar și mai mulți copii, din casă în casă, cu colinda, Moș-Ajunul, Bună-dimineața, colindișul, sau Buna dimineata la Moș Ajun. Prin unele părți din județul Prahova, aceasta se face în seara de 22 Decembrie. Stăpânul casei iese și le dă covrigi, mere, nuci. Prin județul Muscel, în noaptea de Ajun, tineretul se adună la o casă, bagă lăutari sau cântă unul din fluier și aici se pun pe sbereguială și petrecere până la miezul nopții, când pornesc spre capul satului, de unde iau la colindat fiecare casă strigând: – ”Buna dimineața la moș-ajun!”. Gazda le da colindeți: covrigi, colăcei, poame, iar uneori și câte un păhărel de vin.

Unul dintre cele mai strigate colinde în unele zone, pe care și copiii de grădiniță o strigă, este:

  • Foaie verde portocală
  • Noi suntem copii de școală
  • Și-am venit să colindăm,
  • Pe la case să urăm:
  • Bună dimineața la Moș Ajun!

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Scoala Populară de Arte și Meserii Pitești

Citiți, de asemenea, pe anchetonline.ro:

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului. Turtă dulce pentru colindători

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muscel | Pitești | Prahova

Ultimele articole