Risc însemnat de avalanșă la altitudini de peste 1.800 de metri. Ce munți sunt vizați

de | 26.12.2024 10:00 | Național, Eveniment

Atenție dacă mergeți la munte în această minivacanță! Administrația Națională de Meteorologie anunță că este risc însemnat de producere de avalanşe în mai multe masive muntoase din România.

Potrivit buletinului nivometeorologic, valabil până pe 27 decembrie, la ora 20.00, la altitudini de peste 1.800 de metri, în munţii Făgăraş, Bucegi, Ţarcu, Godeanu, Parâng și Şureanu, riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat, de gradul trei din cinci.

Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai mici, iar riscul de avalanșă este moderat, de gradul doi din cinci.

Ninsorile din ultimele zile au adus un strat consistent în majoritatea masivelor din Carpații Meridionali, stratul nou depus fiind local de peste 20-25 cm, peste un strat mai vechi, care era parțial stabilizat (cu excepția unor zone înalte unde erau acumulări sau plăci de vânt din ultima săptămână și care prezentau un grad de instabilitate). Vântul puternic din ultimele zile a creat multiple plăci de vânt la peste 1800 m, pe majoritatea versanților, unele de dimensiuni considerabile. Temporar se vor mai semnala ninsori în următoarele 2 zile, ce pot depune local 5-10 cm. Astfel, în partea superioară a stratului, vom întâlni un strat cu rezistență redusă, ce poate aluneca peste straturile mai vechi din interior și provoca avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari în zonele cu acumulări mai importante, în special la suprasarcini, dar izolat și în mod spontan, sub acțiunea vântului sau a ninsorilor viitoare.
Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat(3) și amplificat la trecerea schiorilor sau turiștilor, prin ruperea
plăcilor de vânt sau dislocarea stratului puțin rezistent din partea superioară a zăpezii.
La altitudini de sub 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, riscul declanșării unor avalanșe mici și izolat medii fiind moderat(2) și prezent mai ales la suprasarcini.”, transmite ANM

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo este de 60 cm la Vf. Omu. Acesta este urmat de Păltiniș, unde stratul de zăpadă este de 54 cm și de Bâlea-Lac, cu 51 de cm.

Specialiștii atrag atenția că următoarele zile pot aduce și alte ninsori, iar condițiile se pot agrava. Cei care plănuiesc să petreacă această minivacanță la munte sunt sfătuiți să fie extrem de precauți, să evite traseele periculoase și să se informeze bine înainte de a pleca în drumeții.

De sărbători, este mai bine să vă bucurați de munte în siguranță decât să vă asumați riscuri care ar putea duce la incidente neplăcute.

foto descriptiv gds.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

În ce zile din săptămână cad Crăciunul și Revelionul în 2025?

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Administrația Națională de Meteorologie | Bucegi | Parâng