Schimbări importante în Austria, după ce partidele tradiționale nu au reușit să formeze un guvern în urma unor negocieri îndelungate, iar președintele țării, Van der Bellen a decis să ofere liderului extremei drepte, Herbert Kickl, mandatul de a coagula o majoritate guvernamentală, ceea ce deschide calea unei posibile coaliții controversate. Această situație reflectă o schimbare semnificativă în peisajul politic austriac, în contextul în care Partidul Libertății (FPO) a obținut un rezultat electoral remarcabil, provocând temeri legate de stabilitatea democrației și de viitorul relațiilor internaționale ale Austriei.
Încercarea de a izola extrema dreaptă în stilul altor state din UE a eșuat, astfel că președintele Austriei a oferit astăziliderului extremei drepte mandatul de a coagula o majoritate guvernamentală, conform Der Standard, citat de stiripesurse.ro. Alegerile parlamentare desfășurate în Austria pe 29 septembrie au fost câștigate cu 28,8% de Partidului Libertății (FPO), o formațiune suveranistă, eurosceptică, radicală anti-imigrație și ostilă sancțiunilor împotriva Rusiei. Clasat pe locul doi cu 26,3% Partidul Popular austriac (OVP) conservator, a demarat negocierilor pentru formarea unui nou guvern cu Partidul Social-Democrat (SPO), aflat pe locul trei cu 21,1%, și cu partidul liberal NEOS, clasat pe locul patru. Cu toate astea, formațiunile nu au reușit să se înțeleagă. Totodată, șeful Guvernului, cancelarul Karl Nehammer, și-a anunțat demisia, ceea ce a adâncit criza politică din Austria.
Președintele Austriei Van der Bellen a anunțat că l-a însărcinat pe liderul extremei drepte, Herbert Kickl, să formeze un nou guvern: „Este sarcina lui constituțională să exploreze posibilitatea unui guvern cu peste 50 la sută”. În completare președintele austriac a mai explicat că i-a încredințat mandatul liderului extremei drepte cu condiția ca guvernul să respecte anumiți piloni de bază: statul de drept, separarea puterilor, drepturile omului și ale minorităților, mass-media liberă și independentă și apartenența la UE: ”Ca o condiție prealabilă pentru munca de succes, acest guvern trebuie să fie robust. Așa că are nevoie de încredere de peste 50 la sută din locurile din Consiliul Național”.
Sursă foto: bundespraesident.at.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Cazurile de violenţă domestică din România, în creştere! Mii de ordine de protecție emise