Județul Argeș înregistrează o dezvoltare semnificativă în sectorul avicol, iar numărul de păsări aflate în evidențele DSVSA Argeș depășește 2 milioane de capete.
Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș, la nivelul județului Argeș, există 18 ferme de găini cu o capacitate de peste 1,6 milioane de capete și o fermă de curcani de 2.000 de capete. În plus, sunt înregistrate 26 de ferme comerciale de tip A, dintre care 22 sunt de găini și patru de curcani, ce însumează aproximativ 120.000 de capete. În gospodăriile populației, se află alte aproximativ 300.000 de capete de păsări.
Cu un efectiv impresionant de peste 2 milioane de păsări, fermierii din județ primesc o veste excelentă de la DSVSA Argeș.
Conform noilor reglementări, aceștia au acum posibilitatea să își amenajeze mini-abatoare direct în cadrul fermelor, unde pot sacrifica până la 10.000 de păsări pe an, provenite exclusiv din propriile exploatații. Această măsură este extrem de importantă pentru fermierii argeșeni, mai ales în contextul în care în județ există doar un abator de păsări, destinat sacrificării curcanilor.
Mini-abatoarele de păsări pot fi amenajate cu cerințe sanitare mai simple decât cele ale unui abator clasic, ceea ce facilitează procesul pentru fermieri.
Potrivit sursei citate, sacrificarea în cadrul acestor centre mici poate fi realizată sub asistență veterinară sau în baza unui atestat emis de DSVSA după instruirea personalului din cadrul fermelor cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală sau modificările anatomopatologice ce pot apărea în cazul păsărilor.
Crescătorii de păsări au acum posibilitatea să-și sacrifice păsările la nivelul exploatației prin amenajarea unui spațiu de sacrificare, un abator de mici dimensiuni, ce trebuie să îndeplinească condiții mult mai puține decât un abator de capacitate mare, iar carnea, carcasele de păsări rezultate în urma sacrificării pot fi comercializate pe o rază de 100 de km în jurul exploatației, direct la restaurante, la unități de comercializare sau să prepare produse.Condițiile sunt facile pentru crescătorii de păsări și creează un mare avantaj pentru toate părțile implicate, de la fermier, la comerciant și nu în ultimul rând la consumatorul final care are posibilitatea acum să achiziționeze produse proaspete și autentice.Sacrificarea păsărilor la nivelul exploatațiilor se poate face cu asistență sanitară veterinară sau printr-un atestat pe care îl eliberează DSVSA din fiecare județ în urma instruirii personalului din cadrul abatorului cu privire la recunoașterea semnelor clinice și a modificărilor anatomopatologice ce apar în caz de boală.”, transmite Dr. Dumitru Sorin Sorescu , directorul DSVSA Argeș
Așa cum am reușit prin Punctele Gastronomice Locale ca un consumator să meargă să consume produse tradiționale direct din gospodărie și prin aceste măsuri consumatorul poate să-și achiziționeze produse direct de la producător, proaspete și autentice”, a conchis directorul DSVSA Argeș, Dr. Dumitru Sorin Sorescu
PRINCIPALELE CERINȚE SI DEROGĂRI LEGISLATIVE CE SE APLICĂ FERMIERILOR
– fermierii care sacrifică de la ferma proprie un număr mic, de maximum 10 000 de păsări de curte/ an trebuie să fie înregistrați sanitar veterinar pentru activitățile de vânzare directă a cărnii de pasăre;
– centrul de sacrificare funcționează în cadrul unei ferme unde sunt crescute păsările, este interzisă cumpărarea de păsări de la un alt fermier pentru a fi sacrificate, nu este permisă nici sacrificarea păsărilor în numele altcuiva, nefiind permisă prestarea de servicii;
– se pot sacrifica numai păsările care provin din exploatații care nu sunt supuse vreunei restricții în legătură cu controlul bolilor, iar efectivul de păsări nu este pozitiv pentru nicio afecțiune care ar putea să facă carnea improprie pentru consumul uman;
– pentru păsările introduse la sacrificare nu este nevoie de un certificat de sănătate animală și nici de un document de lanț alimentar, dar la nivelul fermei trebuie să existe informații cu privire la mortalitățile înregistrate și medicamentele veterinare administrate;
– producătorul vinde carnea obținută direct consumatorului final ( la poarta unității, în piețe agroalimentare, târguri ) sau către unități de vânzare cu amănuntul locale, pe o rază de 100 km față de producător (inclusiv restaurante);
– unitatea trebuie să dispună de spații separate de cele în care se cresc păsările, dimensionate și amenajate corespunzător astfel încât să se respecte regulile de igienă;
– pereții, pavimentele, ușile, tavanele și echipamentele trebuie să fie construite din materiale impermeabile, netoxice, neabsorbante, lavabile, ușor de curățat și dezinfectat și menținute într-o stare bună de igienă;
– personalul trebuie să aibă acces la vestiar și un grup sanitar, iar în funcție de situația de la fața locului (amplasarea centrului de sacrificare față de vestiarul fermei, necesitatea respectării condițiilor de biosecuritate pentru fermă) se poate utiliza vestiarul fermei, iar în timpul lucrului personalul trebuie să aibă echipament de protecție, să fie sănătos și să cunoască regulile de manipulare igienică a alimentelor;
– trebuie să existe un spațiu frigorific pentru depozitarea cărnii obținută în urma sacrificării, condiția este ca păsările depozitate să nu vină în contact unele cu altele astfel încât răcirea să se producă cât mai repede și eficace;
– examinarea ante-mortem și post-mortem trebuie să se efectueze de către un medic veterinar oficial, astfel că operatorul are obligația să informeze în acest sens medical veterinar oficial de la CSVSAO cu 24 de ore înainte de sacrificare, cu toate acestea, atunci când fermierul sacrifică maxim 50 de păsări într-o zi, examinările se pot realiza și de către acesta, în urma instruirilor efectuate de către reprezentanții DSVSA cu privire la recunoașterea semnelor clinice și a modificărilor anatomopatologice ce apar în caz de boală.
Foto: Facebook DSVSA Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Peste 360 de amenzi date de polițiștii argeșeni într-o singură zi