Holcim a primit o amendă uriașă de 18,2 milioane euro pentru cartelizarea pieţei cimentului

de | 14.01.2025 20:15 | Din ediția tipărită, Câmpulung Muscel, Economic, Importante

►Consiliul Concurenţei: înţelegerea dintre producători a dus la scumpirea nejustificată  a cimentului!

Compania Holcim, care deţine fabrica de ciment de la Câmpulung, a primit o amendă usturătoare la început de an. Consiliul Concurenţei i-a sancţionat pe cei mai mari producători de ciment din România cu aproape 44 milioane de euro, după ce investigaţiile efectuate de această instituţie au scos la iveală faptul că trei companii s-ar fi înţeles între ele în ceea ce priveşte preţurile practicate, ceea ce a condus la o scumpire a cimentului în România mult mai mare faţă de ţările vecine. Holcim a primit cea mai mare sancţiune!

 

Joi, 9 ianuarie, Consiliul Concurenţei a anunţat public că a sancţionat cele mai mari trei companii producătoare de ciment care activează în România: Holcim Romania SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA au primit amenzi în valoare totală de 217.966.541,82 lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor. Mai pe româneşte, cei trei producători sunt acuzaţi că s-au înţeles în secret cu privire la politica de preţuri pentru ciment, în acest fel fiind călcat în picioare principiul concurenţei.

Din această manevră, de pierdut au avut cetăţenii, dar şi statul, care au fost nevoiţi să plătească ciment mult mai scump decât era normal, preţurile acestui material de construcţie sărind efectiv în aer în ultimii ani.

Cea mai mare amendă a primit-o Holcim, mai exact 90.900.114,26 lei (18,2 milioane euro), în vreme ce Romcim SA s-a ales cu o sancţiune de 66.123.571,28 lei (13,3 milioane euro), iar Heidelberg Materials România – 60.942.856,28 lei (12,2 milioane euro).

„În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că, cel puțin în perioada 2017- 2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informații comerciale sensibile (informații referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități, volume etc.) prin intermediul unor clienți. Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea și utilizarea internă a informațiilor colectate de la clienți prin agenții zonali de vânzări.

În acest fel au avut acces la informații care nu aveau caracter public (nefiind vorba despre prețuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat și utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce privește politica de preț.” – se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei, remis săptămâna trecută.

► Manipularea preţurilor ar fi generat scumpiri mai mari decât în ţările vecine

Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în acest mod „fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători”, iar acest comportament „a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine”.

Raportul autorităţii de concurență a evidenţiat faptul că, în ultimii ani, sectorul construcțiilor din România s-a aflat pe un trend ascendent, chiar și în perioada pandemiei COVID-19, lucrările de construcții înregistrând o creștere semnificativă, de circa 18% față de anul 2019. Ulterior, în contextul crizei energetice care a urmat celei medicale, volumul lucrărilor de construcții a continuat să crească în ritm anual de circa 12-15%, anul 2024 marcând o relativă stabilizare a sectorului.

În aceste condiţii, cimentul a devenit o marfă la mare căutare, care s-a scumpit constant, prețurile din 2024 fiind cu 75-80% mai mari decât în 2018. De exemplu, un sac de ciment de 40 kg care în 2018 se vindea cu circa 19 lei a ajuns să coste 31,5 lei la finalul lui 2024.

► Holcim – „recidivistă” la capitolul înţelegeri cu concurenţa

Este pentru a doua oară când Holcim este amendată pentru practici neconcurenţiale. Astfel, industria cimentului a mai primit o amendă şi în 2005, când Carpatcement, Lafarge si Holcim au fost sancţionate cu 28,5 milioane de euro pentru formarea unui cartel şi stabilirea în comun a preţului cimentului.

Producătorul de ciment a anunțat că va contesta amenda dată de Consiliul Concurenței, spunând că decizia este „lipsită de fundament”:

„Holcim România respinge concluziile raportului de investigație și declară că a acționat și continuă să acționeze în conformitate cu normele concurențiale. Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România își va exercita dreptul la apărare în fața instanțelor de judecată și va contesta sancțiunea emisă de autoritatea română de concurență.

Avem un angajament de lungă durată față de concurența loială, așa cum se reflectă în Codul de conduită în afaceri, un program extins de conformitate și integritate, care include politici, proceduri detaliate și instruire constantă privind regulile de concurență. Holcim România are toleranță zero pentru orice încălcare a normelor. Suntem hotărâți să prevenim orice formă de activitate care permite încălcări ale Codului nostru de Conduită în Afaceri, precum și ale cadrului legislativ”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Holcim România.

Grupul Holcim este cea mai mare companie producătoare de ciment din lume. Multinaționala elvețiană cu sediul central în Zug, Elveția, este prezentă în aproximativ 90 de țări, inclusiv în România. Holcim România deţine două fabrici de ciment în Câmpulung – unde a rămas practic singurul mare agent economic – și în Aleșd (judeţul Bihor), precum şi o fabrică de BCA la Adjud (Bacău). În 2018, compania avea o cifră de afaceri de 1,27 miliarde lei şi un profit net de 182 milioane lei, pentru ca în 2023 cifra de afaceri să sară de 2,62 miliarde lei, iar profitul să se apropie de 450 milioane lei.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ECONOMIC 2024. Investiţii în autostrăzi, fabrici, centre comerciale şi branduri noi în Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adjud | Bacău | Câmpulung Muscel | Consiliul Concurenţei | COVID-19 | Elveția | Holcim | Târgu-Ocna