ARGEȘ. Rezultatele obținute în cadrul acțiunii pirotehnic 2024-2025

de | 15.01.2025 14:15 | Județean, Eveniment

Poliţiştii argeșeni au acţionat în perioada 1 octombrie 2024 – 5 ianuarie 2025, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, în cadrul acțiunii „PIROTEHNIC”.

Oamenii legii au avut ca obiectiv să responsabilizeze locuitorii județului, prin conștientizarea pericolelor la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, dar și prin verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, în vederea combaterii oferirii către publicul larg a articolelor destinate utilizării de către pirotehnicieni, utilizarea acestora în condiții improprii și de către persoane necalificate având un potențial ridicat de provocare a unor leziuni și a unor pagube materiale.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii de ordine publică, de investigații criminale, cu polițiștii  serviciului de investigare a criminalității economice și nu numai, au desfășurat acţiuni şi controale, atât la cele 42 de societăţi comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost retrase 9 autorizații de comercializare a articolelor pirotehnice, pentru încălcarea normelor de securitate, respectiv ca urmare a comercializării de obiecte pirotehnice din spații neautorizate. Totodată, au fost făcute alte 6 propuneri, către ITM Argeș, de retragere a avizelor pentru spațiile de comercializare, ca urmare a neconformității acestora.

Au mai fost aplicate un număr de 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 65.000 de lei și au fost întocmite 21 de dosare penale conform Legii 126/1995.

Totodată, polițiștii au efectuat 8 percheziții domiciliare, în baza autorizării instanțelor competente, în mai multe cauze penale în care se desfășoară cercetări privind efectuarea neautorizată de operațiuni cu articole pirotehnice, fiind vizate persoane care ofereau spre vânzare asemenea obiecte, fără a fi autorizate.

Au fost indisponibilizate în urma tuturor activităților desfășurate, aproximativ 5.450 de kg de articole pirotehnice, cu valoarea estimată de aproximativ 510.000 lei.

În perioada supusă analizei, în județul Argeș, mai multe persoane au suferit leziuni ca urmare a utilizării de articole pirotehnice. Din verificările efectuate până la acest moment a rezultat că în fiecare dintre aceste cazuri este vorba de utilizare necorespunzătoare a unor articole tip petardă, ce fac parte din categorii accesibile publicului larg (tip P1), aspect ce scoate în evidență necesitatea ca utilizatorii să respecte măsurile de siguranță, instrucțiunile de folosire, limitele de vârstă, să le utilizeze responsabil și corespunzător destinației acestora, se arată într-un comunicat al IPJ Argeș.

Iată și câteva exemple transmise de polițiștii argeșeni în urma acțiunilor menționate:

În ziua de 17 decembrie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, au acționat pentru verificarea respectării operațiunilor cu articole pirotehnice, efectuând verificări la operatori economici autorizați, pe raza municipiului Câmpulung.

Din verificări s-a constatat că la sediul unui agent comercial erau oferite spre vânzare publicului larg articole pirotehnice din categoriile P1, dar și F1 și F2, ultimele fiind destinate comercializării doar către pirotehnicieni.

În urma abaterii constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, conform art 37, lit. c din Legea 136/1995 privind regimul materiilor explozive, iar articolele pirotehnice, în cantitate totala de 285 de kilograme, au fost ridicate pentru cercetări.

Din verificări a rezultat și faptul că locația în care erau oferite spre vânzare articolele pirotehnice în cauză nu era autorizată (fără aviz I.T.M. și acord ISU), urmând a fi luate măsurile legale care se impun, legislația specifică prevăzând măsura retragerii autorizației emise conform art. 8 din Legea 126/1995.

 

Un alt exemplu a avut loc în ziua de 18 decembrie 2024, polițiștii de ordine publică din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au depistat, pe bld. Libertății din municipiul Pitești, un bărbat de 33 de ani, care oferea spre vânzare, fără a fi autorizat, articole pirotehnice din categoria F2.

În urma celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar articolele pirotehnice, în cantitate de aproximativ 7 kilograme, au fost indisponibilizate.

 

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albota, cu sprijinul Luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Argeș și specialiștilor criminaliști, au efectuat în ziua de 19 decembrie 2024, o percheziție la un punct de lucru al unui operator economic, pe raza municipiului Pitești.

Activitatea a fost desfășurată pentru administrarea de probatoriu într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, conform prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

Din verificări a rezultat și faptul că spațiul în care erau oferite spre vânzare articole pirotehnice nu era avizat, urmând a fi luate măsurile legale care se impun, legislația specifică prevăzând măsura retragerii autorizației emise conform art. 8 din Legea 126/1995.

Polițiștii au ridicat cantitatea totală de 920 de kg de articole pirotehnice, din categoriile F2, articole ce nu sunt destinate vânzării către publicul larg, ci numai către pirotehnicieni, precum și F1 și P1, expuse spre vânzare din loc neavizat.

 

Pe 19 decembrie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cu specialiști ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, au verificat doi operatori economici, la 3 puncte de lucru.

Din verificări s-a constatat că cei în cauză comercializau articole pirotehnice din spații neavizate (în acest fel încălcând normele tehnice de securitate), iar printre articolele oferite spre vânzare se aflau și articole din categorii ce nu sunt destinate vânzării către publicul larg, ci numai către persoane cu calitatea de pirotehnicieni.

În urma abaterii constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

Polițiștii au ridicat cantitatea totală de 750 de kg de articole pirotehnice, din categoriile F2, articole ce nu sunt destinate vânzării către publicul larg, ci numai către pirotehnicieni, precum și F1 și P1, expuse spre vânzare din loc neavizat.

 

Un alt exemplu de incident a avut loc la data de 31 decembrie 2024 atunci când polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au verificat un agent economic din municipiul Pitești, iar în urma verificărilor au constatat că reprezentantul societății comercializa către publicul larg articole pirotehnice din categoriile T1, precum și F2 și F3, ce sunt destinate persoanelor cu calitate de pirotehnicieni.

În urma celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal, conform art. 37 din Legea 126/1995, fiind indisponiblizată cantitatea totală de 210 kg de articole pirotehnice.

Totodată,, din verificări a rezultat că reprezentantul societății nu a emis bonuri fiscale pentru articolele comercializate, fapt pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 12.000 de lei, conform OG 28/1999 (privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale), fiind aplicată și măsura complementară de confiscare a sumei de 960 de lei.

Aspecte preventive

Polițiștii argeșeni reaintesc faptul că scopul activităților desfășurate în acest domeniu este acela de prevenire şi combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2024/2025.

Informații legale:

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment. Utilizarea acestora este permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Referitor la persoanele fizice, polițiștii atrag atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 16 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

De asemenea trebuie menționat că persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Este interzisă deţinerea sau utilizarea de către persoane neautorizate, precum şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă – T2 şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Totodată, comercializarea, de către orice persoană neautorizată, de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării către minori de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai cu acordul primăriei pe a cărei rază sunt folosite, respectiv cu avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24:00 şi 06:00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  4. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Atenție! Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și le sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Un ofițer de la Penitenciarul-spital Mioveni a fost trimis în judecată pentru luare de mită

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Albota | Argeș | Mioveni | Pitești