Jaf la muzeu. Obiecte din tezaurul dacic al României au fost furate

de | 25.01.2025 15:25 | Național, Eveniment, Importante

INFORMAȚII NOI

O anchetă de amploare au început autoritățile de la București, în cazul jafului de la muzeul Drents.

Potrivit Antena 3 CNN este vorba despre o anchetă începută de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu specialiști și polițiști ai Inspectoratului General al Poliției Române.

Un dosar penal a fost deschis, deocamdată in rem (pentru faptă, n.r.), pentru furt calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, mai precizează sursa citată.

Referitor la acest subiect și președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut un schimb de mesaje cu premierul din Olanda.

În legătură cu furtul unora dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, care erau expuse în această perioadă la Muzeul Drents din Assen, premierul olandez, Dick Schoof, l-a asigurat sâmbătă, 25 ianuarie 2025, pe Președintele României, Klaus Iohannis, că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului’, se menționează pe site-ul președinției române.

jaf la muzeu

ȘTIRE INIȚIALĂ, 25 ianuarie 15:25

Explozie urmată de jaf în această dimineață la Muzeul Drents din Assen, Olanda, acolo unde avea loc expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, în care erau expuse obiecte ce aparțin tezaurului dacic.

jaf la muzeu

Această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Mai multe exponate au fost furate printre care trei brățări de aur și piesa centrală a Expoziției „Coiful de aur de la Coțofenești”, piesă realizată din aur masiv.

În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, au transmis pe pagina de socializare reprezentanții Ministerului Culturii.

Aceștia mai transmit faptul că spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Obiectele expoziției au fost împrumutate de la 18 muzee din România.

În urma exploziei au fost avariate mai multe clădiri din centrul orașului relatează presa olandeză.

MAE
Reacția Ministerului de Externe

Reprezentanții MAE anunță că Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.

Au fost alertate ambasadele României din toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.”

 

Foto: pressalert.ro

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 „Permanent World Encyclopedia”, expoziția itinerantă dedicată promovării noii generații de artiști, sosește la Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: