Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ne împărtășește gândurile sale despre bunătățile naturii. De la grâul măcinat integral, care dă naștere unei pâini delicioase, până la fructele proaspete pline de vitamine și minerale, fiecare aliment are un rol esențial în menținerea sănătății noastre. Calinic Argeșeanul subliniază în mesajul publicat pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro importanța consumului de produse bio, neprocesate, și ne invită să ne inspirăm din natura pură, observând creaturile care se hrănesc cu aceste delicii naturale.
”După ce ne-am bucurat de existența grâului, trebuie să știm că, măcinat integral, dă cea mai sănătoasă și delicioasă pâine, făină, care amestecată cu făină de orz, dă o bucurie alimentară. Personal m-am ocupat de așa delicii culinare.
Pe lângă cereale de grâu și porumb, să vedem ce rost are consumul de fructe, deși și despre aceasta se știe cu deplinătate, dar reamintim, ca să se știe, că fructele sunt o sursă importantă de „apă biologică” (70-90%) ușor absorbită de către organism. De asemenea, fructele sunt o sursă mare de minerale și vitamine, de aceea, este bine ca să folosim fructele integral, ele fiind superioare sucului de fructe, cu preferință să se consume fructul bine spălat, decât să bei doar sucul, că este mai comod!
Să nu uităm că citricele sunt bogate în vitamina C și sunt anti-cancer, deci, consum atent de fructe bio, netratate cu insecticide, și, desigur, de preferință în stare crudă. Și sucul este bun, dar prin presare. Să avem în vedere consumul de fructe oleaginoase(nuci, alune, fistic, migdale), semințe de dovleac, floarea soarelui, precum și fructele proaspete! De asemenea, fructele de pădure care apar în locuri nepoluate, unde nu ajung insecticidele și solul este îngrășat, din fericire, doar organic. Să consumăm căpșuni, fragi, zmeură, mure, fragi (vai, ce bunătate) că toate au vitamina C și fier!
Cine are, să consume struguri, smochine, caise, piersici, pepene, vișine, cireșe, curmale, nuci, afine, măsline, măceșe”, a transmis Calinic Argeșeanul.
”Am văzut la Bâlea Lac un „șir indian” de superbe capre negre”
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic vorbește ulterior și de animalele sălbatice ce se bucură de un stil de viață liber în care natura le oferă tot ce au nevoie pentru a trăi: ”Mă gândesc mereu la urșii care se ospătează cu cele mai ales fructe, ca și cerbii și căprioarele din ierburile sănătoase din zările munților. Ce răsfăț culinar! Ce sănătate pe capul lor, fără să se îmbolnăvească și să reziste la cele mai mari altitudini. Am văzut o minune de creaturi: caprele negre! Ce podoabă a munților! Am văzut la Bâlea Lac un „șir indian” de superbe capre negre, care săreau peste prăpăstii înfricoșătoare, cu o suplețe îngerească. Erau 28 la număr! Fascinant!
Am lăudat pe Domnul Dumnezeu ca și atunci când, în Vârful Tisei de la Cracăul-Negru, am văzut cum au ieșit din pădure, pe drumul de munte, 20 de cerbi uriași și aliniați perfect ca soldații în aplicație. Nu mai văzusem așa creaturi sănătoase de duduia pământul. Și asta pentru că se alimentau bio și cu măsură!”.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: