Ni se întorc valorile! Află câți și ce fel de români va deporta Trump!

de | 04.02.2025 11:55 | Național, Eveniment

Administrația Trump a declanșat un nou val de deportări care vizează aproximativ 1,5 milioane de imigranți, printre care se numără și cel puțin 1.300 de români. Conform Danei Bucin, avocat specializat în imigrație în Statele Unite, aceștia se încadrează în mai multe categorii de risc, iar unii dintre ei riscă expulzarea imediată.

donald trump1 - Ni se întorc valorile! Află câți și ce fel de români va deporta Trump!

Categoriile de risc pentru deportare

Într-un interviu acordat celor de la Digi24, Dana Bucin a explicat criteriile pe baza cărora autoritățile americane decid expulzarea imigranților. Astfel, potrivit acesteia, nu toți românii aflați în SUA sunt în pericol imediat, însă există anumite grupuri vulnerabile:

  • Persoanele cu condamnări penale – Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de deportare. Deși numărul românilor condamnați pentru infracțiuni grave este redus, cei care au astfel de antecedente sunt primii vizați de autorități.
  • Cei acuzați de infracțiuni – Odată cu adoptarea pachetului de legi Lakean Riley, inclusiv persoanele acuzate de furt sau alte infracțiuni minore pot fi reținute și deportate, chiar dacă nu au fost condamnate definitiv.
  • Arestații pentru delicte minore – Cei care au fost reținuți pentru infracțiuni precum conducerea sub influența alcoolului sau violența domestică riscă detenția obligatorie în vederea deportării.

sua imigrari - Ni se întorc valorile! Află câți și ce fel de români va deporta Trump!

  • Persoanele cu ordin de deportare – Peste 4.445 de români din SUA au deja ordine de deportare emise de instanțele de imigrare. Acestea pot fi puse în aplicare imediat, iar în unele cazuri, ordinele au fost emise în absența persoanei, fără ca aceasta să fi fost notificată corect. Dana Bucin recomandă celor aflați în această situație să contacteze un avocat de imigrare pentru a încerca redeschiderea cazului.
  • Cei veniți recent și care au depășit perioada vizei – Persoanele care au ajuns în SUA în ultimii doi ani și care nu au părăsit țara la expirarea vizei sunt vizate de noile măsuri ale administrației Trump. Printr-un ordin executiv, procedura de deportare rapidă a fost extinsă și asupra acestora, indiferent dacă se află în interiorul țării sau la graniță.
  • Imigranții fără acte, dar cu vechime în SUA – Aceasta este cea mai puțin expusă categorie. Majoritatea românilor din această grupă sunt în SUA de zeci de ani, au copii cetățeni americani și locuri de muncă stabile, dar nu au obținut încă acte. Deși nu sunt ținta principală a autorităților, pot fi reținuți accidental în timpul raidurilor efectuate de agenția de imigrare (ICE) la locurile de muncă.

Ce pot face românii aflați în pericol?

Mai mult, avocata Dana Bucin îi sfătuiește pe românii aflați în categoriile de risc să consulte urgent un avocat specializat în imigrație. În unele cazuri, este posibilă redeschiderea dosarelor de deportare sau obținerea unei forme de protecție legală. De asemenea, este important ca aceștia să fie la curent cu schimbările legislative și să evite orice situație care le-ar putea agrava statutul în fața autorităților.

Administrația Trump a intensificat măsurile împotriva imigrației ilegale, iar deportările au devenit o prioritate. Pentru românii care se confruntă cu riscul expulzării, soluția optimă rămâne consilierea juridică rapidă și luarea unor măsuri pentru protejarea drepturilor lor.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Societatea de Geografie din România – Filiala Argeș va implementa în 2025 un proiect ERASMUS+ foarte important

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Erasmus

Ultimele articole