Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, aduce în discuție importanța laptelui și a produselor lactate în alimentația noastră, explorând beneficiile acestora. Într-o postare pe rețelele sociale, el subliniază rolul esențial al laptelui în dieta umană, făcând referire și la controversele din jurul consumului de lactate. Părintele Calinic ne invită să reflectăm asupra valorii nutritive a laptelui și a modului în care acesta ne poate influența sănătatea.
”Țara Făgăduinței unde curge „lapte și miere”
Cred că ați încercat o înfrățire între lapte și miere, măcar o dată în viață. Unii, care au încercat, după „exploziile” suportate, n-au mai pus gura pe acest fel de îmbinare.
Laptele este considerat un aliment biblic, Țara Făgăduinței fiind locul „unde curge lapte și miere”.
S-a constatat că laptele de vacă, dintre toate alimentele, este cel mai apropiat de laptele de mamă, din care ne-am hrănit și am crescut toți. Îmi amintesc (n-o să mă credeți) că am fost alăptat la sânul mamei, chiar și când aveam 3 anișori, până când am fost depărtat de sân, primind „cadou” și câteva pălmi, după care am leșinat de plâns. Apoi, m-am „lecuit”.
Se spune de către specialiști, că laptele este un aliment complet și că lactatele fermentate, mai ales, sunt o sursă sigură și naturală pentru hrănirea florei intestinale, și în locurile unde se consumă lactate fermentate (chefir, sana, iaurt, lapte bătut – chișlegul), în special regiunile din Asia, locuitorii au parte de longevitate și sănătate din belșug!
Am citit că unii medici din lume ar interzice consumul de lapte pe motivul că mamiferele adulte (boul, calul, oaia) nu consumă lapte decât atunci când sunt pui. Astfel de gândire și procedeu trec drept o greșeală, pentru că nu putem compara nici pe copil cu vițelul, nici pe omul adult cu boul, pentru că au conformația stomacului diferită, precum și digestia bucală. Specialiștii mai bine s-ar întreba: de ce boul, vaca, oaia, rumegă, iar calul, porcul și ursul, nu rumegă?”, explică, într-o postare publicată pe pagina de Facebook, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
”Încercați: la 5 ouă, o cană de 100 ml de lapte dulce”
Lapte crud sau fiert? O întrebare care stârnește adesea controverse în rândul consumatorilor. Calinic Argeșeanul ne împărtășește câteva sfaturi utile pentru a integra laptele în dieta noastră, inclusiv rețete delicioase ce pot transforma mesele obișnuite.
”Știm din experiență că laptele poate fi consumat crud, dacă avem siguranța deplină asupra igienei și sterilității, dar fiert este mai sigur. Pentru a preîntâmpina cancerul este potrivit a consuma numai lactate fermentate, pentru că lactatele fermentate conțin floră necesară pentru intestine.
Dar ca să nu ne temem de anumite povești pe tema lactatelor este bine să avem grijă să consumăm laptele dulce mai rar și cu o oarecare prudență, mai ales că, în general, nu se prea respectă aceste prescripții medicale.
Oricum, laptele se poate folosi și la cafea, dar se pune și atunci când se face omletă. Încercați: la 5 ouă, o cană de 100 ml de lapte dulce, proaspăt. Ca și bucătar, pe vremuri, am făcut!”, este îndemnul transmis, în încheierea mesajului, de Calinic Argeșeanul.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: