Întâlnire de lucru la CJ Argeș. În curțile argeșenilor sunt 100.000 de câini, iar pe străzi 85.000

de | 11.02.2025 14:03 | Județean, Administrație

Consiliul Județean Argeș la solicitarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Argeș, a Asociației Tierhilfe Hoffnung, precum și a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a fost gazda unei întâlniri de lucru pe temele ”Promovarea Serviciului de Arbitraj Comercial” și ”Importanța și necesitatea sterilizării, ca soluție principală în gestionarea populației canine fără stăpân”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru BUGHIU, președintele CCIA Argeș, George Caval, Luminiţa Ioana – avocat Baroul Argeş, președintele Curții de Arbitraj, Magdalena -Viorica Papaianopol – magistrat pensionar, Sorin Sorescu – director DSVSA Argeș, cms. șef Cătălin Ștefănescu –  Biroul pentru Protecția Animalelor Argeș, Matthias Schmidt – președinte Tierhilfe Hoffnung,  Ana-Maria Voicu – director adăpost Smeura și primarii, viceprimarii, reprezentanții primăriilor, medicii veterinari din Argeș au purtat dialoguri deschise pe marginea celor două teme de discuție, potrivit comunicatului remis presei.

cj ages intalnire caini 2 - Întâlnire de lucru la CJ Argeș. În curțile argeșenilor sunt 100.000 de câini, iar pe străzi 85.000

Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă C.C.I.A. Argeş se compune din peste 40 arbitri, numiţi de Colegiul de Conducere al Curții de Arbitraj dintre persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Regulile de procedură arbitrală. Soluţionarea litigiilor aparţine exclusiv Tribunalului Arbitral, format din unul sau mai mulţi arbitri, învestiţi de părţi. Printre argumentele prezentate pentru a apela la această alternativă de judecată au fost: părțile au posibilitatea de a-și desemna ele însele arbitrii ce vor soluționa litigiul; posibilitatea soluţionării rapide a cauzelor, hotărârea arbitrală pronunţându-se într-un interval de cel mult 6 luni (pentru litigiile internaţionale 9 luni)  de la constituirea tribunalului arbitral, dacă părţile nu au convenit altfel. Primarii au fost informați însă că pentru a apela la Curtea de Arbitraj Comercial trebuie să prevadă în contracte, la modalități de soluționare a litigiilor, și această variantă.

Adăpostul de la Smeura este plin

Sursă foto: Asociaţiei Tierhilfe Hoffnung – Adăpostul de Câini Smeura.

Problema câinilor fără stăpâni, a câinilor agresivi de pe drumuri rămâne în continuare o problemă majoră pentru administrațiile locale. Mai mult, în ultimii ani, a început să crească din nou numărul acestora. Discuțiile purtate au stabilit totuși primii pași pentru încercarea de a mai diminua acest fenomen, iar primul dintre ei este microciparea câinilor cu stăpân și înregistrarea acestora în platforma REX. O problemă apare atunci când este vorba de microciparea câinilor care sunt deja pe străzi pentru că aceștia, conform legii, ar trebui înregistrați pe numele primăriei, primarului. Un al doilea pas, vaccinarea antirabică a câinilor, însă doar câinii microcipați pot fi vaccinați gratuit. Din fericire, în județul Argeș, nu au mai existat cazuri de rabie de cinci ani. Argeșenii trebuie să știe că mușcătura de câine turbat poate fi chiar mortală pentru om și de aceea ar trebui să-și vaccineze câinii din curți. Dacă vaccinarea este gratuită, microciparea costă doar 15 lei. Ultimul pas este sterilizarea, care se face gratuit de către Asociația Tierhilfe Hoffnung de la Smeura.

Primarii argeșeni au punctat faptul că deși există o legislație în acest sens aceasta nu rezolvă problema, condițiile impuse pentru adăposturi sunt costisitoare și ambiguitatea legată de înregistrarea câinilor fără stăpân. ”Reprezentanții adăpostului de câini de la Smeura au și punctat faptul că nu mai pot primi animale, la această oră aici fiind adăpostiți peste 6.000 de câini. De asemenea, la această oră, în curțile argeșenilor sunt 100.000 de câini, iar pe străzi 85.000. Cum câinii au ajuns pe străzi tot din curțile oameni singura soluție este conștientizarea importanței sterilizării câinilor”, potrivit sursei citate.

Foto descriptiv. Sursă foto: CJ Arges și Asociaţiei Tierhilfe Hoffnung – Adăpostul de Câini Smeura

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

UMF ”Carol Davila” a preluat Spitalul CF2 din București

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole