Dragoș Predescu a devenit, la vârsta de 28 de ani, cel mai tânăr prefect din România, preluând mandatul în luna aprilie a anului trecut. Permanent conectat la realitățile județului, acesta s-a aflat constant în prima linie a eforturilor instituționale. Este avocat de profesie, pledând în fața instanței în numeroase procese civile și penale până în anul 2021, când a preluat funcția de subprefect, la doar 25 de ani. De asemenea, a ocupat funcția de director al Cancelariei Prefectului, activând în același timp și în politică. Este unul dintre tinerii liberali implicați în diverse proiecte publice, ghidat de o abordare constructivă și de un discurs pertinent. Încă din anii adolescenței, a urmat un drum consecvent, adaptându-se la provocările întâlnite pe parcurs și transformând fiecare moment de răscruce într-o ocazie de a-și reafirma angajamentul față de comunitate.
Formarea deprinderilor profesionale solide – o treaptă spre profesionalism
Tânărul prefect mărturisește că a crescut profesional alături de oameni buni și responsabili, care l-au învățat să muncească pentru fiecare etapă. Se consideră un om norocos, deoarece, mai întâi, ca avocat, a intrat în sala de judecată, a participat la audieri și a văzut cum funcționează sistemul judiciar din interior. Fiind absolvent de Drept, acest lucru l-a ajutat să înțeleagă legile în detaliu, formându-și deprinderi profesionale solide.
Citesc fiecare document înainte de a-l semna, analizez, mă documentez – deprinderi esențiale în formarea profesională. Și este foarte bine! Dacă vreți, este și un sfat pentru orice persoană din țară care ocupă o funcție – să procedeze la fel. Funcția pe care am ocupat-o la Instituția Prefectului județului Argeș a fost cea de subprefect. Revin și spun că am fost norocos, pentru că am avut ocazia să mă ocup de o parte din activitatea instituției cu ceva timp înainte de a prelua toată responsabilitatea. Am fost apoi directorul Cancelariei Prefectului, o etapă frumoasă și importantă. Iar din luna aprilie a anului 2024, sunt prefectul județului Argeș. Este evident că toate experiențele trecute mă ajută în activitatea de acum”, afirmă Dragoș Predescu.
A fi tânăr – primul obstacol la început de carieră
Unul dintre marile obstacole întâlnite de prefectul de Argeș la început de carieră a fost chiar vârsta sa, declară acesta. Acest lucru reprezintă o primă barieră, indiferent de punctul de plecare, deoarece există atât persoane care apreciază lucrul cu tinerii, cât și persoane care pornesc cu prejudecăți.
Eu am fost parte din echipa lui Radu Perianu, care a încurajat mereu tinerii. Și atunci, pentru mine, din acest punct de vedere, a fost mai ușor. Dar știu sigur că nu este la fel pentru toți. Tinerilor care se lovesc de această prejudecată le transmit să nu renunțe ușor, să aibă încredere în ei și să depășească acest obstacol. Știți că tot circulă o glumă la angajări: toată lumea vrea tineri absolvenți cu experiență. Lucru care nu ar fi imposibil dacă, pe viitor, am adapta sistemul educațional la această cerință – spusă mai în glumă, mai în serios.
Cu siguranță, un angajator care va avea răbdare și va investi în formarea unui tânăr nu va fi dezamăgit, deoarece tinerii vin cu energie, ambiție și dorința de a schimba și adapta lucrurile la toate transformările care apar. Sunt cel mai tânăr prefect din România, sunt mândru de acest lucru și convins că se vede în activitatea mea”, declară Dragoș Predescu.
Audiențele în teren – o inițiativă inovatoare
Transparența decizională, comunicarea cu argeșenii și deschiderea instituțiilor către oameni sunt aspecte esențiale pe care prefectul de Argeș le promovează și le aplică în mandatul său. Acesta declară că își dorește un județ cu instituții deschise către cetățeni și ca argeșenii să primească răspunsuri și soluții rapide la problemele lor – unele mai ușoare, altele mai dificile.
În calitate de prefect, pentru că îmi doresc și cer deschidere către argeșeni, am inițiat chiar eu audiențele în teren. Este o inițiativă pe care nu știu să o mai fi aplicat cineva până acum. Am mers în mai multe comune argeșene și am ascultat, am notat, am oferit răspunsuri la ceea ce oamenii îmi reclamau direct, la fața locului. Nu în birou, nu în sala de ședințe, ci în mijlocul comunității.
Voi relua acest tip de activitate, de care am luat o pauză pe durata campaniei electorale, deoarece nu mi-am dorit o interpretare nepotrivită. De asemenea, cred cu tărie că fiecare decizie care implică cheltuirea banilor publici trebuie să fie dezbătută și acceptată de argeșeni. De aceea, susțin toate măsurile și cerințele impuse de transparența decizională, pentru că oamenii trebuie să fie partenerii autorităților în luarea deciziilor”, completează Dragoș Predescu.
***
Această prezentare este parte a proiectului Next Generation – un proiect editorial Ancheta dedicat prezentării personalităților care reflectă cel mai bine reușita noii generații de specialiști, antreprenori, oameni politici și manageri publici din județul Argeș.
Ne propunem, prin acest proiect, să promovăm exemple de bună practică, mesaje și analize ale celor care au reușit în domeniul lor, pentru a încuraja dezvoltarea de competențe, încrederea tinerilor într-un viitor bun în România și repere de succes pentru toate domeniile esențiale din viața societății argeșene.