19 februarie – Ziua Națională Constantin Brâncuși

de | 19.02.2025 11:26 | Național, Administrație

Astăzi, 19 februarie, România celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși, un omagiu adus artistului care a transformat sculptura modernă și a îmbogățit moștenirea culturală a țării. Prin lucrările sale esențiale, Brâncuși ne învață importanța simplității și autenticitații în artă. Cu această ocazie, premierul Marcel Ciolacu subliniază responsabilitatea societății de a proteja patrimoniul cultural și de a inspira tinerii să descopere bogăția artistică românească.

Astăzi, 19 februarie, celebrăm Ziua Națională Constantin Brâncuși – data la care s-a născut marele sculptor român, omagiind artistul care a redefinit sculptura modernă. Parlamentul a adoptat în 2015 legea prin care se declară ziua Brâncuși drept sărbătoare națională. Unul dintre cei mai mai mari sculptori ai secolului XX, Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj (părinții Radu Nicolae și Maria Brâncuși). Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, Gorj, apoi a continuat școala la Brădiceni, Gorj. A plecat de mai multe ori de acasă pentru a lucre (în diferite ateliere în care se curăță și se vopsesc diferite obiecte, prăvălii și birturi). Mai târziu, s-a înscris la Școala de Arte și Meserii din Craiova, iar ulterior a urmat și a absolvit Școala de Belle-Arte (Universitatea Națională de Arte București – 1902). Constantin Brâncuşi a murit la 16 martie 1957, fiind înmormântat la 19 martie, în cimitirul Montparnasse din Paris.

Prin formele sale esențializate și simbolismul profund, Constantin Brâncuși ne oferă o lecție valoroasă despre măiestria ce rezidă în simplitate și autenticitate. Lucrările sale continuă să inspire generații întregi de artiști și să sublinieze bogăția culturală a României.

Cele mai cunoscute sculpturi ale lui Constantin Brâncuși: în anul 1918, a realizat, în lemn de stejar, prima versiune a „Coloanei fără sfârşit”, definitivată şi inaugurată mai târziu, împreună cu celelalte elemente ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” (Coloana Infinitului; Poarta Sărutului; Aleea Scaunelor; Masa Tăcerii) de la Târgu Jiu. Ansamblul sculptural a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Sursă foto: Facebook Ministerul Turismului

Statuia creată de Constantin Brâncuși, în 1913, și clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Național – „Domnișoara Pogany”, cunoscută și sub numele francez Mademoiselle Pogany, este o altă capodoperă. Constantin Brâncuși a creat cinci versiuni ale Domnișoarei Pogany, iar primul ghips datează din 1912, urmat de cele din marmură și bronz în anii 1913, 1919, 1931 și 1933.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea de a învăța din lecțiile trecutului, în contextul recentelor evenimente nefericite care au afectat tezaurul național, și a făcut apel la colaborarea între autorități și societate pentru a asigura conservarea valorilor noastre culturale.

”România dedică această zi lui Constantin Brâncuși, românul care prin măiestria și viziunea sa artistică a revoluționat sculptura universală, câștigând un loc binemeritat printre cei mai mari artiști plastici ai secolului trecut și aprecierea iubitorilor de artă de pretutindeni.

Expuse în marile muzee ale lumii și, parte din ele, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial, operele lui Constantin Brâncuși reflectă prin simbolistica lor profunzimea și frumusețea culturii și artei populare românești. Să prețuim această moștenire culturală cum se cuvine și să respectăm toate valorile incontestabile de patrimoniu înseamnă grijă pentru însăși identitatea noastră națională.

Este datoria noastră să veghem împreună, autorități și societate, și să ne asigurăm că moștenirea brâncușiană și toate celelalte valori care ne definesc ca popor să fie protejate pentru a bucura și generațiile viitoare.

Evenimentul regretabil petrecut recent, în care piese extrem de valoroase de tezaur dacic au fost furate, a evidențiat necesitatea consolidării continue a legislației, astfel încât să putem asigura în orice moment condițiile de siguranță și protecție a pieselor de patrimoniu. De aceea, consider binevenită orice contribuție sau propunere în acest sens din partea autorităților abilitate și a specialiștilor în domeniu.

Grija și implicarea noastră să dovedească faptul că arta și patrimoniul național fac parte din moștenirea poporului român”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Turismului

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cristian Gentea: Rămânem în stradă cu 35 de utilaje până vom curăța străzile din toate cartierele!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole