De Dragobete, iubește și celebrează. CJ Argeș anunță programul evenimentelor culturale din perioada 20-28 februarie

de | 20.02.2025 14:08 | Județean, Lifestyle

În perioada 20-28 februarie, Consiliul Județean Argeș vă invită să celebrați Dragobetele, sărbătoarea iubirii românești, printr-o serie de evenimente culturale dedicate tradițiilor argeșene. De la piese de teatru captivante, la expoziții de artă și activități educative, programul promite să îmbogățească sufletele și mințile tuturor participanților. Pe 24 februarie, Dragobetele va fi sărbătorit cu un spectacol folcloric, dar și cu expoziții dedicate romanelor de dragoste, oferind o oportunitate perfectă de a ne reconecta cu valorile culturale și tradiționale ale poporului român.

Pe 24 februarie, sărbătorim Dragobetele și întâmpinăm primăvara cu iubire de cultură și tradiții argeșene. În cadrul agendei săptămânale a evenimentelor, instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Argeș au pregătit o serie de activități tematice, la care cetățenii sunt invitați să participe și să celebreze sărbătoarea iubirii – Dragobetele! Iată programul complet al evenimentelor organizate în perioada 20- 28 februarie 2025.

Sursă foto: FB CJ Argeș.

JOI, 20 FEBRUARIE

Ora 19.00: „MĂ NUMESC IOANA DARC” – PREMIERA OFICIALĂ – Teatrul “AlexandruDavila” – Sala Studio „Liviu Ciulei”. Deși abordează o temă serioasă și mult dezbătută în societatea modernă, condiția femeii, spectacolul MĂ NUMESC IOANA DARC este o comedie, care cuprinde inserții din Virginia Wolf, Jeni Acterian, Carl Theodor Dreyer, Pușkin, La Bruyère, Talleyrand. Ioana Darc nu este nici pe departe efigia la care numele său face întâmplător referire. Ea reprezintă atuurile și defectele oricărei femei și se caută pe sine navigând printre preconcepțiile pe care societatea i le repetă continuu. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link: https://www.mystage.ro/bilete/ma-numesc-ioana-darc-4458/…

VINERI, 21 FEBRUARIE

Ora 19.00: „DE TREI ORI VIAȚĂ” – Teatrul “Alexandru Davila” – Sala Studio „Liviu Ciulei”. ,,Cum poate un măr să schimbe cursul istoriei? Astrofizicianul Henri și soția sa Sonia, o femeie de afaceri, petrec o seară aproape liniștită acasă. Planurile lor sunt date peste cap pentru că deodată, Ines și Hubert, șeful lui Henri, sună la ușă, cu o zi mai devreme decât data programată! Cele patru personaje sunt prinse într-o plasă de convenții, pasiuni și frică de singurătate, între conversații despre univers și existența umană. În căutarea propriului sens, devine palpabilă nevoia de recunoaștere și stimă de sine. Sunt turnuri surprinzătoare, alianțe în schimbare și mereu noi variante de escaladare. Este o comedie tragică, strălucitoare, despre viață” – Thomas CIULEI. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrală sau accesând următorul link: https://www.mystage.ro/bilete/de-trei-ori-viata-3989/…

SÂMBĂTĂ, 22 FEBRUARIE

Ora 11.30: „RIDICHEA URIAȘĂ” – Teatrul “Alexandru Davila” – Sala Studio ,,Liviu Ciulei”. RIDICHEA URIAȘĂ este povestea plină de haz despre bunicul care a plantat, în grădina sa, o sămânță de ridiche. Leguma a crescut neobișnuit de mare, iar când bunicul a vrut să scoată ridichea din pământ nu a putut răzbi de unul singur. Spectacolul vine cu o lecție importantă pentru micii spectatori, aceea a solidarității fiind foarte bine cunoscut faptul că ,,unde-s mulți puterea crește”. – SPECTACOL SOLD OUT

DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE

Ora 19.00: „FRUMOASĂ ȘI COOL” – PREMIERĂ (o producție a Teatrului „Alexandru Davila” Pitești în parteneriat cu Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” Chișinău) – Sala Mare a Teatrului “Alexandru Davila”. FRUMOASĂ ȘI COOL de Alexandra Ares, traversează trei etape esențiale ale Ondei, o tânără ce își trăiește viața sub semnul misterios al cifrei 7 care o provoacă să înfrunte iluzii și să conștientizeze că pierderea inocenței și a frumuseții reprezintă o armă cu două tăișuri. Povestea ei gravitează în jurul relațiilor sale cu bărbații care îi marchează viața și sufletul. FRUMOASĂ ȘI COOL transformă publicul într-un martor esențial al vieții Ondei care este prinsă între vis și realitate. Prin relațiile avute, spectacolul ridică întrebări esențiale: Este ceea ce își dorește ceea ce primește? Iubirea – un dar sau o capcană? Frumusețea – un avantaj sau o povară? Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link: https://www.mystage.ro/bilete/frumoasa-si-cool-4586/…

LUNI, 24 FEBRUARIE, de Dragobete

Sursă foto: FB CJ Argeș.

Ora 18.00 – Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează, la Sala Lumina, spectacolul folcloric „Dragobete, iubește românește!”, în acordurile Orchestrei „Doina Argeșului”, Dirijor: Cătălin Iancu. Intrarea se face pe bază de invitație. Invitațiile se găsesc la Sala Lumina (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 141).

24 – 27 februarie: ROMANUL DE DRAGOSTE – Expoziție de romane de dragoste din literatura universală (Holul Bibliotecii Județene Argeș)

Ora 10.00: ORA DE POVEȘTI – Activitate educativă la care participă preșcolari de la G.P.P.”Tudor Arghezi” – grupa mijlocie (Biblioteca Județeană Argeș, Sala Tinerilor)

MARȚI, 25 FEBRUARIE

Ora 16.30: BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR: PĂDUREA SUB CLAR DE LUNĂ – ANIMALELE NOCTURNE – Activitate cultural – educativă la care participă copii cu vârstele cuprinse între 7 – 9 ani (Biblioteca Județeană Argeș, Sala Tinerilor)

MIERCURI, 26 FEBRUARIE

Ora 10.00: SUPEREROII CARE NE PROTEJEAZĂ MEDIUL – Activitate interactivă referitoare la importanța protejării mediului înconjurător în Europa (locul de desfășurare: Școala Gimnazială ”Ion Minulescu”)

JOI, 27 FEBRUARIE

Ora 10.00: CONSTANTIN BRÂNCOVEANU ȘI EPOCA SA – Activitate cultural-educativă dedicată împlinirii a 311 ani de la sfârșitul domniei lui Constantin Brâncoveanu în Țara Românească (Sala ”Colecții Speciale” – Biblioteca Județeană Argeș)

Ora 13.00: Vernisajul Expoziției SURPRIZE, SURPRIZE… DE MARTIE – Expoziție de obiecte handamade – mărțișoare, felicitări, miniaturi, eșarfe pictate, brățări, coliere, cercei și alte accesorii din piele și mărgele, realizate de artista RODICA VENERA MIHALACHE. Expoziția este deschisă în perioada 27februarie – 8 martie (Holul Bibliotecii Județene Argeș)

Alte activități culturale organizate de Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș:

  • 24 februarie – 1 martie: SUB DOMNIA CULTURII. CARTE, TIPAR, TIPOGRAFIE ÎN TIMPUL DOMNIEI LUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANU – Expoziție de facsimile după cartea românească veche din fondul de documente al Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Județene Argeș (Holul BJA, Etajul al-II-lea)
  • 24 februarie – 1 martie: MONEDA – ISTORIE ȘI EVOLUȚIE – Expoziție de fotografii extrase din revista ”Boabe de gâu” (1933) (Holul BJA, Etajul al-II-lea)
  • 24 februarie – 1 martie: ATELIER IVANOVICI 25. VILA FLORICA ÎN IMAGINI – Expoziție de artă vizuală – schițe arhitecturale ale Conacului Brătienilor, studii în desen, naturi statice, portrete – realizate de elevii coordonați de sculptorul Marius Ivanovici, profesor la Liceul de Arte Dinu Lipatti (Holul BJA)
  • 24 februarie/27 februarie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE – Cronică de întâmpinare la volumul ”Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat” de Savatie Baștovoi; eseul dedicat Anului Mihai Eminescu – ”Spiritul unui popor într-un singur nume: Mihai Eminescu” (Online)

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

  • Proiect educațional Mărțișorul satului, mărțișorul orașului! – eveniment cultural organizat în parteneriat cu Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Prsoane Adulte Călinești;
  • Expoziția temporară „Liniștea/Strigătul mut” – expoziție personală a artistei Mihaela Cîmpeanu (18 februarie – 4 mai);
  • Expoziție de grafică și pictură „Zile la Golești. Atelier Ivanovici”, în parteneriat cu Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești. Elevi coordonați de profesorul Marius Viorel Ivanovici (ianuarie-februarie 2025);
  • Expoziție de costume populare din zonele etnografice ale țării din patrimoniul Muzeului Golești Portul popular românesc – măreție și rafinament;
  • Expoziție personală artist Eugenia Predică: Miniaturi medievale de manuscris – eveniment realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnică București – Centrul Universitar Pitești;
  • Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
  • Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
  • Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran – expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie);
  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

Programul activităților organizate de Muzeul Județean Argeș:

Expoziții temporare:

  • Expoziție temporară „Chipuri și Emoții” – 50 de ani de la trecerea în neființă a artistului Rudolf Schweitzer-Cumpăna.
  • Expoziție „Retrospectivă – Grigore Patrichi – Smulți”

Expoziții permanente

Galeria Națională de Artă Naivă

Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

Exponatul Lunii Februarie 2025: „Hiperperi bizantini”. Hiperperul a fost una dintre ultimele monede de aur importante ale Bizanțului înainte de prăbușirea imperiului în 1453. Era folosit în plata tributurilor, taxelor și în tranzacții comerciale de mare valoare. Era recunoscută ca monedă stabilă în estul Mediteranei, având un rol similar cu cel al ducatului venețian.

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

Expoziția Sportului Argeșean – „Campionii”

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

Castrul roman Câmpulung – Jidova

Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00

Expoziția Memorială „Dinu Lipatti”

Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00

Lapidarium

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

Planetariul

Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (doar cu programare prealabilă la telefon: 0723.344.586).

Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Târgul de Mărțișor 2025. Comercianții au aflat unde vor sta!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole