Guvernul a adoptat joi o hotărâre de importanță majoră pentru sănătatea mintală a populației, aprobând lista celor 43 de centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor. Aceste centre vor fi integrate în spitalele publice și vor asigura servicii esențiale de prevenire, tratament și reabilitare pentru persoanele afectate de consumul de droguri. Reorganizarea centrelor de sănătate mintală va permite o abordare integrată, reunind specialiști din diverse domenii, precum psihiatrie, psihologie și asistență socială, pentru a oferi suport adecvat celor în nevoie.
Astfel, ieri s-a aprobat HG pentru aprobarea Listei unităţilor sanitare în cadrul cărora se organizează centre de sănătate mintală şi pentru prevenirea adicţiilor, constituite prin reorganizarea centrelor de sănătate mintală din cadrul spitaleior publice prin preluarea atribuţiilor aferente centrelor, personalului contractual, a posturilor aferente şi a patrimoniului centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, regionale şi judeţene din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog.
În cadrul spitalelor publice
Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat lista celor 43 de centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, care vor funcționa în cadrul spitalelor publice și vor oferi servicii de prevenire, tratament și reabilitare a persoanelor afectate de consumul de droguri. Aceste centre vor reuni atât personalul care lucra în centrele de sănătate mintală din cadrul unităților sanitare, cât și personalul din centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, de la fosta Agenție Naționale Antidrog.
Astfel, fiecare centru va putea acum să ofere asistență integrată prin medicii cu specializare în psihiatrie sau psihiatrie pediatrică, asistenții medicali, psihologii, asistenții sociali, precum și celelalte categorii de personal care își vor desfășura activitatea în aceste centre.
Pe lista unităților sanitare în cadrul cărora se organizează centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, constituite prin reorganizarea centrelor de sănătate mintală din cadrul spitalelor publice prin preluarea atribuțiilor aferente centrelor, personalului contractual, a posturilor aferente și a patrimoniului centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, regionale și județene din cadrul Agenției Naționale Antidrog se regăsește și Spitalul de Pediatrie Pitești. În nota de fundamanentare a proiectului de HG se explică că în cadrul unităților sanitare cu paturi aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și a autorităților administrației publice locale sunt organizate și funcționează centre de sănătate mintală (CSM -uri), structuri fără personalitate juridică care asigură accesul pacienților la servicii psihiatrice în regim ambulatoriu, servicii psihiatrice de zi: terapie ocupaţională, psihoterapie individuală şi de grup, precum şi programe specializate de reabilitare, servicii de reabilitare, servicii de intervenţie în criză, servicii de îngrijiri la domiciliu, după caz. În cadul centrelor de sănătate mintală își desfășoară activitatea medici confirmați în specialitățile psihiatrie sau psihiatrie pediatrică, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali, instructori de ergoterapie, precum și alte categorii de personal necesare în activitățile desfășurate de structura medicală menționată. Centrele de sănătate mintală sunt finanțate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art. 193 alin. (1) și alin. (2) lit. h) , respectiv art. 194 lit. b) și d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Foto descriptiv. Sursă foto: ediția tipărită și Facebook PSD ARgeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: