25 februarie – ziua în care îl cinstim pe Sfântul Tarasie!

de | 25.02.2025 09:07 | Național, Lifestyle

Astăzi, pe 25 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Tarasie, un patriarh remarcabil al Constantinopolului.  Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, era de sorginte nobilă. S-a născut şi a crescut în Constantinopol unde a primit o educaţie aleasă.

Astfel, a fost repede promovat la curtea Împăratului Constantin al VI-lea Porfirogenetul (780-797) şi al mamei sale, sfânta Împărăteasă Irina (7 August) primind funcţia de senator.

”În acele vremuri Biserica era tulburată de lupta iconoclaştilor. Sf. Patriarh Pavel (30 August), înainte susţinător al iconoclasmului, s-a căit de rătăcirea sa şi şi-a dat demisia, retrăgându-se la o mănăstire şi luând schima îngerească. Când Sf. Împărăteasă Irina l-a vizitat împreună cu fiul său, împăratul, Sf. Pavel le-a spus că cel mai vrednic să fie succesorul său era Sf. Tarasie, care în acel moment era încă mirean.

Tarasie a refuzat funcţia o lungă perioadă de timp, nevăzându-se vrednic pentru un astfel de oficiu înalt, dar mai târziu s-a supus, cu condiţia să se întrunească un Sinod Ecumenic care să distrugă erezia iconoclastă”, potrivit informării celor de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Sfântul Tarasie a condus cu înţelepciune Biserica timp de 22 de ani

Sf. Tarasie a fost adus la tronul patriarhal în 784. În anul 787 s-a întrunit la Niceea cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, prezidat de Patriarhul Tarasie, în prezenţa a 367 de episcopi. La sinod s-a confirmat obligativitatea cinstirii sfintelor icoane iar acei episcopi care s-au lepădat de erezia lor au fost reprimiţi de Biserică. De asemenea, Sf. Tarasie a condus cu înţelepciune Biserica timp de 22 de ani, ducând o viaţă strict ascetică. Toate veniturile sale le-a cheltuit în scopuri plăcute lui Dumnezeu, hrănind şi uşurând viaţa bătrânilor neputincioşi, a celor împovăraţi, a văduvelor şi orfanilor, iar de Sfintele Paşte le pregătea o masă şi îi servea personal pe săraci, potrivit sursei citate.

Sfântul Tarasie a trecut la Domnul în anul 806, lăsând în urmă o moștenire spirituală profundă, potrivit informării primte de la icoane-art.ro: ”La înmormântarea sa, mulțimi de credincioși au venit să-i aducă un ultim omagiu, considerându-l deja un sfânt. În scurt timp, Biserica l-a recunoscut oficial ca sfânt, stabilind prăznuirea sa pe 25 februarie”.

De aseemnea, potrivit sursei citate, moaștele sale sunt păstrate cu evlavie în Constantinopol, iar numele său rămâne viu în conștiința credincioșilor. Exemplul său de curaj și devotament continuă să inspire creștinii din întreaga lume.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-a dat startul celui mai mare proiect de incluziune socială finanțat cu fonduri europene. Sprijin pentru oamenii săraci de la sate!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole