Eficiența măștilor LED: Minune sau iluzie în îngrijirea pielii?

de | 09.03.2025 12:42 | Național, Lifestyle

Tehnologia LED pentru îngrijirea pielii a câștigat popularitate în ultimele ani, promițând soluții pentru diverse probleme dermatologice, de la acneea moderată la leziunile solare. Măștile LED de uz casnic, care costă între 40 și 1.500 de lire sterline (de pe anumite site-uri pot ajunge-n casele românilor chiar și cu prețuri sub 60 lei), au devenit rapid un trend pe piața de înfrumusețare, atrăgând atenția femeilor. Cu toate acestea, conform celor de la stiripesurse.ro, care citează pe cei de la BBC, specialiștii din domeniu subliniază că eficiența acestor dispozitive nu este suficient de susținută de studii clinice ample, iar beneficiile lor ar putea fi mai modeste decât se așteaptă utilizatorii.

Sursă foto: AV anchetaonline.ro

Astfel, potrivit sursei citate, tehnologia exploatează puterea diodelor emițătoare de lumină (LED), care stimulează celulele pielii atunci când sunt expuse în mod repetat. Mai departe, dermatologul consultat de sursa citată, dr. Jonathan Kentley, explică că tehnologia LED funcționează făcând ca pielea să absoarbă energia luminoasă, care apoi declanșează modificări celulare într-un proces cunoscut sub numele de fotobiomodulare (PBM).

Sursă foto: AV anchetaonline.ro

„Acest lucru permite formarea de noi vase de sânge și celule ale pielii, împreună cu mai mult colagen și elastină”, explică acesta pentru BBC. Mai departe, acesta mai punctează: „PBM a fost, de asemenea, utilizat pentru a trata acneea, deoarece are efecte antiinflamatorii și reduce cantitatea de ulei din piele”.

Un studiu cuprinzător recent al PBM a afirmat că trebuie să aibă loc mai multe studii clinice pe oameni pentru a înțelege pe deplin cum funcționează de fapt. Agenția spațială americană Nasa a început să studieze efectul LED-urilor în anii 1990 pentru a vedea dacă ar putea ajuta la regenerarea celulară. Ulterior, dispozitivele de uz medical au fost utilizate de dermatologi „timp de mulți ani”, potrivit dr. Kentley. Cu toate astea, măștile de uz casnic au intrat pe piață de aproximativ cinci ani și costurile sunt mult mai mici comparativ cu dispozitivele medicale. Principalele diferențe dintre dispozitivele medicale și măștile de uz casnic sunt puterea LED-urilor, numărul de becuri de pe mască și cât de aproape se află acestea de suprafața pielii.

”PBM este considerată în cea mai mare parte sigură”

Dr. Justine Kluk, care conduce propria sa clinică de dermatologie și este specializată în tratarea acneei, explică pentru BBC: „Nu cred că cineva a efectuat teste clinice ale măștii LED la domiciliu pentru a vedea dacă este aceeași doză ca un dispozitiv pe care l-ai folosi într-o clinică sau într-un spital”.

Sursă foto: AV anchetaonline.ro

Dr. Justine Kluk explică în încheiere că „PBM este considerată în cea mai mare parte sigură, chiar și la niveluri ridicate”, astfel încât utilizarea oricărei forme de tehnologie LED este puțin probabil să „provoace daune celulelor”, cu toate acestea sunt necesare mai multe cercetări. De asemenea, aceasta spune că, cei interesați să o cumpere, ar trebui să se asigure că aleg una care are certificări de siguranță UE și o densitate mare de becuri LED pe mască pentru a se asigura că ajunge suficientă energie pielii.

Laurence Newman, directorul executiv al CurrentBody – a cărei mască LED pentru acasă este una dintre cele mai bine vândute din lume, a început să vândă echipamente profesionale clinicilor în urmă cu peste 25 de ani și a început să dezvolte o mască LED pentru acasă în 2009. Acesta a spus, potrivit sursei citate, că măștile vândute de compania sa au fost dezvoltate folosind aceeași tehnologie ca și dispozitivele medicale, care au o cerință minimă de lungimi de undă de lumină.

Foto descriptiv. Sursă foto: AV anchetaonline.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Anunțul făcut de Crin Antonescu: ”Azi mi-am dat demisia din PNL, după 35 de ani”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole