„Despre morți, numai de bine”, spune o vorbă românească. Și cu atât mai valabilă pare atunci când vorbim despre un om pe care diplomația ucraineană l-a numit, săptămâna trecută, un erou. Este vorba despre un bărbat de prin sudul Argeșului (din comuna Miroși, mai exact) care a murit pe frontul din Ucraina, unde plecase să lupte, în teorie… voluntar. Nu mică a fost uimirea comunității din Miroși la aflarea acestei vești, cu atât mai mult, cu cât nimeni nu credea că Marin Paul a plecat pe bune la război. Nici reputația locală a bărbatului nu prea corespundea cu asemenea acte de vitejie și sacrificiu.
„Spală din rușinea pricinuită de idioții utili și orcii Rusiei”
Astăzi, 20 martie 2025, în comuna Miroși, Argeș, a avut loc înmormântarea cetățeanului român, Marin Paul, care a fost voluntar în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Marin a murit eroic în data de 26 februarie 2025 în Ucraina, în mâinile invadatorului rus, în timp ce efectua o misiune de luptă. Ambasada Ucrainei în România exprimă sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor și poporului român pentru moartea celui care a fost un fiu, un frate, un prieten de încredere, un om bun și luminos – Marin Paul, care va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră.
Lumină lină și veșnică amintire Eroului!” – este mesajul pe care Ambasada Ucrainei la București l-a postat joi și care a strâns sute de reacții și mesaje.
Dincolo de câțiva hateri nelipsiți, majoritatea românilor care au scris pe pagina ambasadei s-au declarat impresionați și mândri de gestul bărbatului din Argeș.
„Glorie eternă eroilor!
Sacrificiul lui a fost și pentru noi, pentru că nu este vorba doar despre Ucraina aici, ci și despre Rep. Moldova și România și chiar întreaga Europă, pentru că, atâta timp cât Ucraina rezistă, războiul nu poate ajunge la noi.
Garanțiile de securitate cerute de Ucraina înseamnă și lipsite pentru noi… dar până atunci este război și ceea ce îl ține departe de noi este doar rezistența ucraineană…”„Mulțumesc eroului căzut la datorie pentru apărarea avansată a României și totodată pentru sprijinul acordat Ucrainei! Sacrificiul său și-al tuturor celor care luptă astăzi pe frontul din Ucraina să ne țină departe, pe vecie, de-o vecinătate cu invadatorul crud și nemilos, fie să-i avem alături pe prietenii ucraineni cu o națiune liberă într-un stat suveran și democratic! Drum lin spre stele! Glorie eternă eroilor!”
„Odihnească-se în pace! Spală din rușinea pricinuită de idioții utili și orcii Rusiei.”
„Un om în asentimentul meu. Pe mulți dintre noi ne reprezintă. Ne-a reprezentat aici pe pământ și-i doresc să fie ambasadorul nostru și sus în Ceruri. Îl salutăm cu drag oriunde se află.”
„Drum lin spre cer, eroule! Să-ți găsești odihna în gloria eternă a lui Dumnezeu, acolo unde curajul și sacrificiul tău vor fi veșnic onorate. Slava Ukraini!”
„Recunoștință veșnică, Dumnezeu să îl odihnească în pace! Trăiască România! Slava Ukraini!”
Acestea sunt doar câteva dintre mesajele postate de români din toate colțurile țării, cărora li s-au adăugat și personalități publice precum activistul Radu Hossu sau instituții precum Patriarhia Ortodoxă Ucraineană sau Vicariatul Ortodox Ucrainean.
În timp ce știrea făcea rapid înconjurul țării, prin toate instituțiile media, cei din Miroși s-au trezit, cum se spune în popor, cu mortul la ușă.
De la un trecut tumultuos și probleme cu legea la intrarea în istorie
În sudul județului Argeș, Miroși este o localitatea care adună aproximativ 2.800 de suflete, de la cel cu țâța-n gură pân’ la cel cu barba sură. N-a mai plecat nimeni la război din Miroși în ultimele câteva decenii, iar vestea că a făcut-o Marin a venit ca un trăsnet, transformând înmormântarea acestuia într-un adevărat… eveniment social. Oamenii povestesc că a fost inclusiv cineva de la ambasadă prezent, cu drapel peste sicriu și tot tacâmul. Fie că-l cunoșteau bine pe Marin, fie că nu – după ce l-au văzut erou național – s-au simțit mulți datori să se reculeagă ca atare.
E drept că nu-l mai zărise nimeni prin sat de vreme bună, dar nici nu se găsise careva să bage în mod excepțional de seamă. Bărbatul, între două vârste, obișnuia să dispară cu lunile, după cum povestesc localnicii, având fie diferite probleme cu legea, fie o fire mai tumultoasă.
Nu bea și nu făcea scandal niciodată, obișnuia să vorbească frumos, dar era izolat de comunitate. Avusese o viață personală destul de dezorganizată, nu prea ținuse la cele… tradiționale cu familia și se băga în tot felul de încurcături sau fapte de natură juridică. Cele mai multe în sfera furturilor, fapte fără violență, dar care îi creionaseră un portret social de ocolit. Chiar după ce a dispărut ultima dată, îl căutau inclusiv autorități din alte zone ale Europei.
Nu avea un loc de muncă stabil, muncea din când în când cu ziua când îl mai chemau oamenii în gospodării. Își vânduse cam toate terenurile din sat, rămânând doar cu casa în care trăia singur sau în care se mai aduna cu tot felul de personaje pe care consătenii le definesc ca fiind dubioase. Nici măcar curent electric nu ar mai fi avut în respectiva locuință. Copiii bărbatului, o fată și un băiat, plecaseră de mult din Miroși, iar o nevastă nu avea.
Desele lui perioade de dispariție nu mai mirau pe nimeni, dar nici nu s-ar fi gândit careva că Marin a plecat pe bune… la război, în Ucraina.
„Vulturul” – așa cum i se mai spunea în localitate – nu avea o pregătire militară specifică, nici o structură atletică, nici aptitudini eroice cunoscute comunității în care a trăit. Dar ceva l-a mânat totuși spre război. Cel mai probabil, banii și ideea unor câștiguri din pradă, își explică cei din Miroși.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Mort pe front în Ucraina, înmormântat în Argeș. „Un om bun și luminos”