Joi, la Chișinău a avut loc dezvelirea statuii Reginei Maria, un simbol al unității naționale și al demnității, în prezența oficialităților din România și Republica Moldova. Monumentul, amplasat în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, a fost dedicat Reginei Maria, o figură emblematică a istoriei românești, cu ocazia împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Statuia, realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, o înfățișează pe Regină în ziua încoronării și a fost sfințită de ÎPS Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei. La acest eveniment ce subliniază importanța memoriei istorice și a unității între cele două țări a participat și președintele Consiliului Judeșean Argeș, Ion Mînzînă, împreună cu Cristian Puiu, administratorul județului.
”„Majestate, bine ați revenit la Chișinău!”
Acestea au fost cuvintele pline de emoție rostite astăzi (n.r. – joi), la dezvelirea statuii Reginei Maria în capitala Republicii Moldova – un moment solemn care a reunit oficialități din România și Republica Moldova, dar și cetățeni simpli veniți să-i aducă un omagiu.
Am avut onoarea să fiu prezent, împreună cu Cristian Puiu, administratorul județului, la acest moment de recunoștință, simbol și speranță”, a precizat Ion Mînzînă în postarea publicată joi seară pe pagina de Facebook.
Monumentul, amplasat în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău – instituție care i-a purtat numele în perioada interbelică – este dedicat uneia dintre cele mai emblematice figuri ale istoriei noastre: Regina Maria a României, simbol al unității și al demnității naționale. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, iar Regina Maria rămâne un pilon al acestei lupte istorice, fiind una dintre vocile cele mai puternice care au susținut recunoașterea Unirii la Conferința de Pace de la Paris.
Statuia, cu o înălțime impresionantă de peste 6 metri, o înfățișează pe Regină în ziua încoronării de la Alba Iulia, fiind realizată în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, pe baza proiectului semnat de arhitectul Mihail Andrieș.
”Slujba de sfințire a fost oficiată de ÎPS Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei.
Istoria nu se uită. Regina Maria trăiește prin fiecare gest de unitate și respect pentru trecut.”, a mai punctat președintele Ion Mînzînă.
Printre cei prezenți la eveniment a fost și ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.
Sursă foto: FB Ion Minzina.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Întreruperi programate în Pitești. Luni, marți și miercuri se oprește curentul electric