Peste 1500 de tineri sunt așteptați la Zilele Liceenilor. Multe surprize la Muzeul Național al Țăranului Român din București

de | 28.03.2025 12:35 | Național, Lifestyle

”Zilele Liceenilor” din cadrul festivalului One World Romania 2025 se pregătesc să aducă împreună peste 1500 de adolescenți pentru o experiență cinematografică și educațională unică. Între 10 și 12 aprilie, la Muzeul Național al Țăranului Român, tinerii vor avea ocazia să participe la proiecții de film documentar, ateliere interactive și discuții pe teme de actualitate, toate menite să le stimuleze gândirea critică și implicarea civică. Evenimentul promite nu doar distracție, ci și oportunități de învățare și dezvoltare personală, subliniind importanța implicării tinerilor în societate.

Sursă foto: One World Romania.,

După succesul de la ediția pilot, peste 1500 de adolescenți sunt invitați să participe și anul acesta, între 10 și 12 aprilie, la Zilele Liceenilor, programul gândit special pentru ei din cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Potrivit comunicatului primit de la One World Romania, șapte proiecții de film urmate de discuții, 15 ateliere și jocuri non-formale de educație civică și media, un prânz comunitar, dar și un târg de ONG-uri îi așteaptă pe aceștia la Muzeul Național al Țăranului Român din București.

Sursă foto: One World Romania., foto credit Tudor Popa

Programul din acest an propune nu numai o experiență de familiarizare cu filmul documentar, ci și una de explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți de la licee din București și împrejurimi. Experiența cinematografică va fi dublată de ateliere de educație civică și media pregătite împreună cu Expert Forum, Funky Citizens, Accept, Greenpeace, MaiMultVerde, Code For Romania, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Copii pentru Viitor, Arhiva de Imagine MȚR, Limite de Cadru și UNHCR.

Identitatea vizuală a ediției este semnată de Roxana Neghină, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, care a câștigat și premiul de 1500 de lei oferit în cadrul concursului. Autoarea spune despre lucrarea sa că „reprezintă bucuria liceenilor, dinamismul, spiritul de echipă și viziunea «in and out» a acestora”.

Sursă foto: One World Romania., foto credit Simona Constantin

Zilele Liceenilor sunt prezentate de Kaufland România. Participarea la evenimente este gratuită, fiind necesară înscrierea în prealabil: https://forms.gle/mMTVgvwCDeyAie3C7. Pentru prima dată, participanții sunt încurajați să folosească transportul în comun prin demersul „Autobuzul Drepturilor Omului”, care va circula pe linia 282 în perioada festivalului. Printre documentarele proiectate în cadrul Zilelor Liceenilor se numără „Efectul Casa Albă” (r. Bonni Cohen, Pedro Kos și Jon Shenk), care va fi urmat de o discuție despre schimbările climatice și lansarea podcastului de mediu al elevilor Teach for Romania „Vocea Verde”, dar și avanpremiera filmului „CALIU: Nimic altceva, ce să fac altceva?” (r. Simona Constantin), urmat de un recital susținut de membrii tarafului Crescut pe muzică. Nu lipsesc nici scurtmetrajele, grupate în mai multe calupuri tematice: „Împreună” – „Out of the City” (r. Ahmed Essam Soliman), „Blue” (r. Ana Vîjdea) și „Sora mea” (r. Mariusz Rusiński); „Generații” – „Dansez și eu la nunta părinților mei” (r. Andreea Chiper), „Doamne fă din leu dolar” (r. Valentin Rareș Fogoroș), „Eu cu mine nu mă plictisesc niciodată” (r. Octavia Bortișcă) și „Pur și simplu divin” (r. Mélody Boulissière, Bogdan Stamatin); și „Rezistență” – „Jurnalul Floricăi S” (r. Eugenia Gutu), „Bimbos împotriva capitalismului” (r. Ana Floares), „Neliniște adolescentină” (r. Inga Pylypchuk), „Tare ca piatra” (r. Tiva Pam) și „Cum să dispari” (r. Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf). În completarea proiecției „Generații”, va avea loc și o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu un centru de zi din București.

Atelierele propuse anul acesta în cadrul Zilelor Liceenilor abordează mai multe subiecte importante, de la alegerile prezidențiale la poluarea apelor cu plastic și de la inteligența artificială la fake news și drepturile digitale. Acestea vor fi prezentate de participanții Târgului de ONG-uri, care se va desfășura pe durata întregului eveniment în foaierul cinematografului. 19 organizații din diverse domenii așteaptă adolescenții interesați de oportunități de voluntariat la standurile special amenajate.

Toate proiecțiile de film se vor desfășura la Cinema Muzeul Țăranului (Studioul Horia Bernea), în timp ce atelierele vor avea loc în sălile Creativitate, Media și Tancred Bănățeanu. Mai multe detalii despre evenimente și programul complet sunt disponibile pe site-ul One World Romania.

Sursă foto: One World Romania – foto credit: Tudor Popa și Simona Constantin

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Minsitrul Sănătății și cel al Muncii, la Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: