Victor Ponta, candidatul independent la președinția României, a făcut o declarație surprinzătoare, declarație ce pune în umbră candidatura acestuia. Fostul premier a recunoscut că în 2014, când conducea Guvernul României, a luat decizia de a permite inundarea unor sate românești de pe clisura Dunării pentru a proteja capitala Serbiei, Belgradul.
Fiind întrebat în cadrul podcastului „Hai, live! cu Turcescu și Andronic” de către Robert Turcescu de ce și-a luat cetățenia sârbă, Victor POnta a răspuns, potrivit celor de la stirileprotv.ro: ”Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor (2014 n.r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”. Întrebat fiind mai departe de ce ai noștri nu voiau să deschidă, Victor Ponta a completat: ”Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval…”. Totodată, Ponta a mai explicat: ”Robert, i-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri noapte, i-am chemat la guvern pe toți. Dimineața la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești de pe clisură… Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan, că el e întotdeauna cu ciolanul… (…) Da, dar i-am dat despăgubiri, stai liniștit că i-am dat mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate. Băi, e Belgradul! E Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul! Cum să zic, da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu?! Crama lui Dinescu… Las’ că s-a refăcut crama, e foarte bună. Cam așa fost.
Și, în cazul meu nu mi-a dat-o președitele (cetățenia sârbă n.r.). Parlamentul a fost cel care a votat. Era o cetățenie onorifică, am fost în același timp cu… cum îl cheamă, mă, pe actorul ăsta… Steven Seagal. Noi doi am primit cetățenia atunci. Mă gîndeam că na, nu mai fac politică… Îmi place Belgradul și-mi place Serbia foarte tare”.
Vă reamintim că în luna mai a anului 2014 peste 1.500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării. Localitățile afectate au inclus Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate, după cum relata la acea vreme Radio România Actualități, potrivit sursei citate.
După ce au apărut o serie de reacții la declarația făcută în cadrul podcastului, Victor Ponta a revenit cu o completare postată pe pagina de Facebook: ”În 2014 am avut grijă în primul rând de români – niciun locuitor din zona riverană a Dunării nu a fost in pericol – nicio gospodărie nu a fost grav afectată!
Am salvat și mii de vieți omenești din țara vecină și prietenă Serbia, așa cum trebuie să facă un bun vecin și un bun creștin! Criminalii care spun că trebuia să lăsăm să moară oamenii ca sa nu afectăm câteva hectare de câmp nu au nici inima nici minte!
În vremuri grele adevărații lideri iau decizii pentru oameni – iar haterii critică și dezinformează!”.
Foto descriptiv. Sursă foto: arhiva gov.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
O firmă din Buzău le-a suflat constructorilor argeşeni o afacere de 2,5 milioane euro