De astăzi, Cetatea Poienari s-a redeschis pentru turiști, după încheierea lucrărilor din cadrul amplului proiect de restaurare și consolidare, finanțat din fonduri europene și implementat de Consiliul Județean Argeș. Printre primii care au urcat să viziteze acest obiectiv de o frumusețe aparte au fost reprezentanții administrației județene însoțiți de jurnaliști. Drumul până sus a fost lung, dar de o încărcătură deosebită.
Printre cei care au urcat astăzi la Cetatea Poienari amintim pe vicepreședinte Consiliul Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu și Marius Nicolaescu, subprefectul Marisu Pîrvu, directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu. Lucrările efectuate au vizat suprafaţa de 1.897 mp cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală existentă.
Situată în Valea Superioară a Argeșului, într-un cadru natural absolut superb, Cetatea Poienari se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 de metri. Edificiul a servit drept refugiu domnitorului Vlad Țepeș, care i-a adăugat turnuri, ziduri și dependințe, transformând-o într-un adevărat post de fortăreață contra otomanilor. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 25.668.767,19 lei, din care: 9.647.565,90 lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică; 16.021.201,29 lei este contribuţia beneficiarului. Contractul de proiectare și execuție de lucrări nr. 13625/421/27.07.2021 a fost încheiat cu Asocierea S.C. Euras SRL și S.C. Arhing SRL. Valoarea totală este de 25.621.217,77lei cu TVA, din care: proiectare 1.222.985,25 lei; asistență tehnică din partea proiectantului 190.400,00 lei; execuție lucrări 24.207.832,52 lei. Contractul servicii de dirigenție de șantier a fost încheiat cu S.C. SRD REAL COMPANY S.R.L.
Cetatea Poienari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independența obținută dar și datorită pericolului turcesc. Cetatea Poienari, proprietate a Judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță naţională și internaţională)
În inima muntelui, alături de Cetatea Poienari – adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, se remarcă și alte bijuterii ale turismului argeșean: Transfăgărășanul – drumul dintre nori, care șerpuiește prin munți într-un peisaj natural uimitor, Lacul de acumulare și Barajul Vidraru – cel mai mare baraj în arc din România.
Programul de vizitare: Zilnic, între 10:00 – 18:00. Ultimul grup urcă la ora 17:00
Biletul de vizitare: 30 de lei pentru adulți, 20 lei pentru studenți, elevi și pensionari și 10 lei pentru copii. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic – ARGES TUORIST PASS.
Pentru mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Argeș vă invităm să descărcați Aplicația ARGES GHID:
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details…
App Store: https://itunes.apple.com/ro/app/arge%C8%99-ghid/id1459346109
UPDATE:
Obiectivul turistic al județului care atrage peste 100.000 de turiști anual, atât din țară cât și din străinătate, a fost redeschis după trei ani în care a fost închisă. Încă din primele minute de la deschidere, zeci de turiști au urcat, alături de oficialități, cele 1480 de trepte care duc la cetate, cele 1480 de trepte care duc mai aproape de cer, acolo unde îi aștepta chiar Vlad Țepeș. Cel mai tânăr turist a fost Eveline, o fetiță de numai 5 ani și jumătate, venită din București împreună cu părinții ei. De asemenea, un grup de turiști din Elveția au fost primii vizitatori ai cetății de peste hotare. Turiștii și invitații au făcut un tur printre zidurile cetății și s-au bucurat de priveliștea fabuloasă asupra Văii Argeșului și a Munților Făgăraș
Cetatea Poienari a fost redeschisă oficial printr-un eveniment care a avut în prim-plan prezentarea investițiilor realizate în cadrul proiectului de restaurare și consolidare, finanțat din fonduri europene și implementat de Consiliul Județean Argeș, cât și promovarea cetății ca obiectiv istoric și cultural reprezentativ în peisajul turismului argeșean. Evenimentul a debutat cu un moment artistic inedit, un monolog susținut de actorul Puiu Mărgescu de la Teatrul „Alexandru Davila”, în personajul domnitorului Vlad Țepeș, alături de frumoase domnițe îmbrăcate în ținută de epocă. Conferința de redeschidere a Cetății Poienari a fost prezidată de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, alături de vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, Marius Cristian Puiu – administratorul public al județului Argeș, directorul ADR Sud-Muntenia – Liviu Gabriel Mușat, directorul Direcției Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanțare Internațională – Sorin Ivașcu și managerul Muzeului Județean Argeș – Cornel Popescu.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale – Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale – Simona Bucura Oprescu, Secretarul de Stat în Ministerul Culturii – Mădălin Voicu, Prefectul Județului Argeș – Ioana Făcăleață, subprefectul Marius Pîrvu, Arhimandritul Caliopie Ichim – Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, acad. Gheorghe Păun, Cristian Cocea – director Direcția Județeană pentru Cultură Argeș, reprezentanți ai mediului de afaceri – Gheorghe Badea – președintele GIC, George Caval – președinte CCIA, consilieri județeni, primari, directori de instituții de cultură din Argeș și din țară.
”Cetatea Poienari – adevărata cetate a lui Vlad Țepeș s-a redeschis! Am avut parte inclusiv de vizitatori străini încă din prima zi!
Cel mai important obiectiv turistic al județului Argeș își întâmpină din nou vizitatorii, după un amplu proiect de reabilitare și consolidare. Mulțumesc echipei de la Consiliul Judetean Arges și ADR Sud Muntenia pentru eforturile depuse!Te invităm într-o incursiune spectaculoasă în lumea legendelor, a istoriei și a culturii românești!”, a transmis președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă.




”Este încă o dovadă că lucrurile bune se fac împreună, în echipă!Cetatea Poenari este una dintre cele mai valoroase comori ale județului Argeș, un simbol al curajului, al demnității naționale și al identității noastre istorice.Readus la viață în urma unui amplu proces de reabilitare, acest obiectiv de patrimoniu a fost restaurat cu fonduri europene și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș, căruia, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, îi mulțumesc pentru efortul constant și viziune.Județul Argeș este lider în Regiunea Sud-Muntenia și se află printre primele din țară în ceea ce privește investițiile în consolidarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric – așa cum este și în domeniul infrastructurii rutiere și al sănătății.Mulțumesc domnului președinte Ion Mînzînă, domnilor vicepreședinți și aparatului propriu al Consiliului Județean și îi felicit pentru modul în care înțeleg că dezvoltarea unui județ se face muncind în echipă!”, a punctat prefectul de Argeș, Ioana Făcăleață.
Sursă foto și video: anchetaonline.ro, MJ și CJ Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Tragedie de Florii! Fetiţă de o lună găsită moartă într-o căruță