Ministerul Educației a lansat recent în consultare publică un proiect pentru modernizarea unităților de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare în curte. 14.600 mii lei ar urma să fie suma alocată către bugetele locale, pentru îmbunătățirea condițiilor din școli.
175 de școli care au toalete în curte ar urma să primească fonduri de la bugetul de stat pentru amenajarea grupurilor sanitare și racordarea acestora la utilități, potrivit proiectului de hotărâre de guvern. Dintre aceste unități, 156 de școli au mai primit finanțare și anul trecut, dar nu au început sau nu au reușit să finalizeze lucrările până la 31 decembrie 2024. Conform Anexei 1 a proiectului, sumele totale alocate pentru ele în 2025 se ridică la 12,76 milioane de lei. În această situație se regăsesc și două școli din Argeș, Școala Gimnazială Șerboeni și Școala Gimnazială Vulpești, ambele din comuna Buzoești, pentru care s-au alocat sumele de 81, respectiv, 100 de mii de lei.
Restul de 19 școli nu au mai fost finanțate anterior, însă în continuare nu dispun de grupuri sanitare conforme. Potrivit Anexei 2 a proiectului, guvernul le alocă suma de 1,82 milioane de lei pentru a construi toalete moderne cu apă curentă și canalizare. Pe listă se află și o școală din comuna Băiculești, Școala Primară sat Anghinești, pentru care a fost alocată suma de 77 de mii de lei. În Argeș, nu mai există școli cu toalete fără apă curentă, chiar dacă acestea sunt în curte, iar sumele au fost alocate pentru a ridica un grup sanitar lipit de clădirea școlii, fără ca elevii să mai fie nevoiți să iasă la exterior.
Finanțarea se face prin bugetul Ministerului Educației, iar banii sunt transferați către bugetele locale prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Autoritățile locale trebuie să folosească fondurile doar pe baza unor documente justificative, iar sumele necheltuite până la finalul anului 2025 se întorc la bugetul de stat. Conform notei de fundamentare a proiectului, existenţa unor unități de învățământ care nu dețin grupuri sanitare corespunzătoare afectează procesul de învățământ, în sensul că acestea nu primesc autorizare sanitară de funcționare.
În ceea ce privește numărul total al unităților de învățământ cu toalete neconforme, au existat unele discrepanțe între declarațiile oficiale și datele din acte normative cu caracter oficial, potrivit edupedu.ro. Fostul ministru al Educației, Ligia Deca, a spus pe 8 septembrie 2023 că în ultimul an au fost rezolvate de pe listă 62 de școli, rămânând „la acest moment 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme”. Însă, cu un an în urmă, tot înainte să înceapă școala, erau 180 de școli în această situație, după cum declara purtătorul de cuvânt al PNL.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro