MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care vor să meargă în Bulgaria

de | 19.04.2025 12:00 | Național, Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia și Turcia, că în perioada mini-vacanței de Paște, a celei de 1 Mai  dar și în perioada sezonului turistic estival, timpii de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare vor crește semnificativ, în special prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Ruse.

În acest context, MAE recomandă utilizarea tuturor punctelor de trecere deschise traficului internațional pentru a evita aglomerația și timpii mari de așteptare.

► La frontiera româno-bulgară:

Cetățenii români sunt încurajați să utilizeze următoarele puncte de trecere pentru a evita zonele cu timpi mari de așteptare:

  • Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă,
  • Silistra – Ostrov Călărași,
  • Dobromir – Krushari și Kainardzha – Lipnița,
  • Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) (www.feribot-eurobac.ro),
  • Svishtov – Zimnicea (ferry) (www.ferry.bg) și Oryahovo – Bechet (ferry) (www.ferryboat.bg) și Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (ferry) (www.spikaferry.com)  și Ruse – Giurgiu, unde se desfășoară activitățile de reabilitare a estacadei podului de peste Dunăre (pe partea bulgară).

► La frontiera bulgaro-elenă:

La frontiera bulgaro-elenă, MAE recomandă utilizarea următoarelor puncte de trecere:

  • Kulata–Promachonas;
  • Makaza–Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t);
  • Ilinden–Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala);
  • Kapitan Petko Voivoda–Ormenion (ruta spre Alexandropolis);
  • Zlatograd–Termes și Ivaylovgrad–Kiprinos ( doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

De asemenea, MAE avertizează turiștii români să nu folosească traseele secundare ocolitoare în apropierea punctului de trecere Kulata, deoarece autoritățile bulgare desfășoară filtre de control care restricționează accesul acestora, exceptând doar anumite vehicule locale sau angajați ai firmelor din zonă.

  • În cazul tranzitării punctului de trecere Kulata, recomandăm turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situații, pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor, care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul de trecere Kulata pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia este autostrada A3 – Struma).”, transmite MAE

► La frontiera bulgaro-turcă:

În ceea ce privește punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Turcia, MAE informează că timpii de așteptare sunt mari și recomandă cetățenilor români să utilizeze următoarele puncte de trecere:

  • PCTF Kapitan Andreevo–Kapikule;
  • PCTF Lesovo–Hamzabeyli;
  • PCTF Malko Târnovo–Derekoy ( prezintă o infrastructură existentă redusă și înregistrează în mod constant timpi foarte mari de așteptare).

Recomandări pentru turiştii români

Cetățenii români care tranzitează Bulgaria sunt sfătuiți să achiziționeze vinieta electronică înainte de a intra pe infrastructura rutieră publică bulgară, întrucât, începând cu data de 1 mai 2025, prețul tuturor categoriilor de vinietă va crește cu 10%.

De asemenea, este important ca românii să respecte regimul legal de viteză aplicabil infrastructurii rutiere din Bulgaria: 140 km/h pe autostradă, 120 km/h pe drumuri expres, 90 km/h în afara localităților și 50 km/h în localitate. Este important să fie respectate reglementările vamale la intrarea în Bulgaria din Turcia și să se parcheze autovehiculele doar în locurile special amenajate.

Pentru cei care merg în stațiunile de pe litoralul bulgăresc (Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas, Albena, Sveti Constantin și Elena și, mai ales, Nisipurile de Aur) , MAE atrage atenția că majoritatea locurilor de parcare sunt cu plată, iar autoritățile locale din stațiuni recomandă să fie evitate parcările neregulamentare. 19

Cetățenii români care se confruntă cu dificultăți în timpul călătoriei pot solicita asistență consulară apelând numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510.

În caz de urgență, românii pot contacta și telefonul de permanență al Ambasadei României în Bulgaria la +359879440758.

Foto Brasovstiri.ro/ descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Razie pe șosele: peste 500 de șoferi lăsați fără permise în doar 24 de ore

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole