În comuna argeșeană Vulturești se construiește primul Campus Profesional Dual din mediul rural. Lucrările sunt în stadiu avansat, de săptămâna trecută începând și înscrierile elevilor care vor studia aici. Campusul reprezintă cel mai mare proiect de acest fel derulat în România de un ONG, cu o investiție, în primă fază, pentru construcție, de 10 milioane de euro.
Lucrările la construcția campusului au fost demarate în urmă cu șașe luni, iar primii elevi vor putea urma cursurile chiar din toamnă, începând cu anul școlar 2025-2026. Reprezentanții Asociației BookLand, care construiește campusul, estimează că circa 300 de elevi ar urma să studieze la unitatea de învățământ începând cu luna septembrie.
Înscrierile primilor copiilor cu vârste între 5 și 18 ani au loc în intervalul 5 aprilie – 1 iunie. La Vulturești, vor putea studia însă nu doar elevi din comună, ci și din zonele apropiate, transportul fiind asigurat.
„Am început de weekendul trecut o serie de întâlniri și discuții cu părinții și elevii din Vulturești și din mai mai multe comune din zonă. Vom acoperi o suprafață destul de mare, luăm în calcul să înscriem elevi pe o rază de 30-40 de km față de Vulturești. În septembrie 2025, vom avea clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Estimăm că o să fie 300 de elevi și vrem să avem două clase pregătitoare, două clase a V-a, șase clase de profesional dual și două clase de-a IX-a pentru profil teoretic, mate-info și științe sociale. Vom asigura transport gratuit, mic dejun și masă de prânz, uniforme, rechizite, manuale. Partea de școlarizate este gratuită, în plus vor avea program de after-school, o să îi ajutăm cu temele, vor avea și activități extracurriculare, dar și burse pentru elevii care sunt în sistemul dual.”, a declarat pentru publicația „Ancheta” Anca Scurtu, director de comunicare BookLand.
Pentru a se înscrie să urmeze cursurile, elevii trebuie să aibă vârsta potrivită ciclului de învățământ și să fie din vecinătatea campusului. De asemenea, pentru elevii din clasa a IX-a, aceștia nu trebuie să fie strict absolvenți de clasa a VIII-a. La învățământul dual se pot înscrie și tineri care au absolvit clasa a VIII-a în urmă cu mai mult timp și poate au abandonat studiile, având posibilitatea să se reîntoarcă la școală.
Oportunități de angajare pentru absolvenții din sistemul dual
În sistemul dual există parteneriate între școală și operatorii economici din regiune, care vin către unitatea de învățământ și susțin formarea profesională a tinerilor. Elevii vor face practică în cadrul firmelor respective, având ulterior posibilitatea de a se și angaja. Elevii vor primi și burse din partea companiilor unde vor face practică, fiind încurajați să își termine studiile și având și un loc de muncă garantat.
Lucrările în cadrul campusului avansează, iar Asociația BookLand își propune ca pentru anul 2025-2026 să finalizeze primele două terase din cele 8 pe care le are construcția, care se întinde pe o suprafață de 72.000 metri pătrați. În septembrie 2025, urmează să fie gata clădirile pentru cele 12 clase prevăzute a fi organizate. De asemenea, a fost demarat și procesul de recrutare a personalului, 30 de cadre didactice din județul Argeș și alte 20 de persoane (personal administrativ și auxiliar).
„Campusul BookLand este un proiect educațional la o scară mult mai mare decât tot ce s-a mai făcut până acum în mediul rural. Punem bazele unei școli moderne, ca afară, unde totul va fi gratuit. Elevii nu trebuie să aducă nici măcar un creion la școală. Le vom asigura transportul, uniformele, rechizitele și manualele, mesele, activitățile extracurriculare, afterschool, oportunitățile de practică. Și, în felul acesta, le asigurăm și un start mai bun în viață.”, a declarat președintele Asociației BookLand, Mihaela Petrovan.
Foto: ediția tiparită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: