Din luna martie, la Cluj, se emit cărți electronice de identitate (CEI), iar de săptămâna trecută și bucureștenii pot beneficia de acestea. La începutul lunii iunie, se preconizează, conform Ministerului Afacerilor Interne, că toate cele 674 de servicii de evidența populației din toată țara vor fi pregătite să primească cererile pentru cărțile electronice de identitate, inclusiv Argeșul. Cei care nu doresc documente cu cip pot opta pentru o carte de identitate simplă, al cărei cost va fi de 39 lei. Și pentru cărțile electronice se va introduce o taxă, însă primii 5 milioane de solicitanți o vor primi gratuit. Costul perceput va fi de 67 de lei.
Printre beneficiile pe care le va aduce CEI se numără posibilitatea de a călători în spațiul european, dar și generarea unei semnături electronice prin conectarea la anumite aplicații. Un alt avantaj va fi acela că, la orice mutare, cetățeanul își va putea schimba singur domiciliul din buletin, printr-o aplicație online, iar Evidența Populației validează modificarea, tot electronic.
Cartea electronică cu cip, dar și cea fără au formatul și dimensiunile unui card bancar.
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, ce are un cip în care sunt 11 servicii digitale și facilitează o interacțiune mai bună a cetățeanului cu autoritățile publice. Nu se limitează în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate.”, a spus Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
„Cartea de identitate simplă (fără cip) nu este document de călătorie, pe când cartea de identitate electronică îndeplinește funcția de document de călătorie. Asta înseamnă că, fiind posesori ai unei cărți electronice de identitate, putem circula nestingheriți în spațiul Uniunii Europene.”, a informat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.
CEI – ca document de călătorie pentru minorii sub 14 ani
Cartea electronică de identitate cu cip se va putea elibera opțional și pentru minorii cu vârsta până în 14 ani.
„În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).”, a precizat MAI.
„Prima se eliberează doar pentru doi ani, din cauza faptului că fizionomia minorului se schimbă foarte des în primii doi ani de viață. În următorii ani de viață, adică începând cu împlinirea vârstei de doi ani, termenul de valabilitate este de patru ani până la împlinirea vârstei de 14 ani.”, a mai explicat Cătălin-Aurel Giulescu.
Începând cu vârsta de 14 ani, termenul de valabilitate este de cinci ani, iar după împlinirea vârstei de 18 ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este de zece ani.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: