Ziua de 1 Mai este, de ani buni, sinonimă cu relaxarea la iarbă verde, grătarele în aer liber și petrecerea timpului în natură. Însă distracția se poate transforma rapid într-o situație de urgență dacă nu sunt respectate măsurile de prevenire a incendiilor.
Pentru a preveni astfel de incidente, pompierii argeșeni au demarat o amplă acțiune de informare și control în zonele de agrement din apropierea fondului forestier. Inspectorii ISU Argeș sunt prezenți atât în zonele amenajate, cât și în cele neamenajate, pentru a reduce riscul izbucnirii incendiilor care pot afecta pășuni, păduri sau chiar locuințe.
Totodată, în perioada premergătoare minivacanței 1-4 mai, au fost efectuate controale în zonele turistice și la obiective unde se desfășoară activități cu public numeros, inclusiv în unități de alimentație publică. Unitățile administrativ-teritoriale au fost informate să ia, la rândul lor, măsuri preventive, inclusiv prin campanii de informare pentru turiști, operatori economici și alte categorii de persoane.
Pentru intervenția rapidă în caz de urgență, peste 100 de pompieri argeșeni sunt zilnic la datorie în această perioadă, gata să intervină cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD și alte echipamente necesare.
Pentru evitarea unor situații neplăcute, pompierii argeșeni recomandă respectarea următoarelor măsuri:
►Instalarea în spațiile de cazare:
– la sosirea în unitatea de cazare, studiați planul de evacuare în caz de incendiu; turiștii sunt obligați să se informeze despre modul de comportare și evacuare în caz de incendiu;
– informați personalul de la recepție, dacă identificați căi de evacuare blocate;
– verificați modalitatea de deschidere a ferestrelor;
►Măsuri de prevenire pentru cei care vor utiliza surse de foc în spații deschise:
– pregătiți focul doar în spații special amenajate, cât mai departe de vegetație;
– înainte de plecare stingeți focul cu apă și acoperiți cu pământ cenușa rezultată;
– copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în apropierea focului;
– este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse.
De asemenea, pompierii reamintesc faptul că prepararea hranei prin foc deschis trebuie făcută doar în locuri special amenajate, departe de păduri, locuințe sau culturi agricole. Este obligatorie prezența unui mijloc de stingere – un stingător sau măcar o găleată cu apă – în apropierea grătarului.
Mesajul salvatorilor este clar: prevenind incendiile, protejăm vieți, natura și bunuri.
Foto: Facebook: ISU Cluj / Unsplash/ descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro