Consiliul Județean (CJ) Argeș invită cetățenii, în perioada 3–9 mai, la o paletă diversificată de evenimente cultural-artistice și educative, desfășurate în parteneriat cu instituțiile de cultură subordonate. De la spectacole de teatru, lansări de carte, ateliere creative, expoziții tematice și vernisaje de artă, până la târguri educaționale și activități ecologice pentru cei mici, programul săptămânii promite experiențe de neuitat pentru toate vârstele.
Totodată, accesul la Cetatea Poenari rămâne suspendat temporar, în urma semnalării prezenței unui urs în apropierea traseului. Începând cu 29 aprilie 2025, accesul vizitatorilor la Cetatea Poenari este suspendat temporar, ca urmare a observării unui urs în apropierea traseului de acces. Măsura a fost luată pentru siguranța vizitatorilor.
SÂMBĂTĂ – 03 MAI
Ora: 19.00 – VRĂJITORUL DIN OZ – Dorothy zboară, dincolo de curcubeu, spre un tărâm magic unde locuiește Vrăjitorul din Oz. Pe drum, Dorothy întâlnește câteva personaje fantastice, care mai de care mai colorate și mai haioase. Împreună pleacă în căutarea Vrăjitorului, pentru a-l ruga să le îndeplinească dorințele. În cele din urmă, dovedindu-și curajul, mărinimia și istețimea, fiecare dintre ei își transformă dorința în realitate. Prietenia este cea pe care copiii o vor lega cu personajele în drumul lor spre Oz! (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
DUMINICĂ – 04 MAI
Ora: 19.00 – KOANA KIRITZA – S-a emancipat KOANA KIRITZA! Uită tot ce știi despre celebrul personaj al operei lui Vasile Alecsandri și vino să vezi cu ochii tăi marea sa transformare! Sub amprenta regizorală Sandu Grecu, KIRITZA, personajul care stârnește hohotete de râs doar prin simpla sa apariție, îmbracă haine noi pentru marea întâlnire cu publicul argeșean. Se ferchezuiește, se rumenește, își ia neamurile și urcă pe scena Teatrului ,,Alexandru Davila” pentru o comedie ,,cum n-a văzut Parisul”. Printr-o serie de situații comice, Kiritza, boieroaica ce are pretenții de aleasă aristocrată, își trădează pe de o parte lipsa de educație, iar pe de altă parte dorința de a parveni. Mamă a trei copii, două fete și un băiat, moșiereasă cu veleități de mare doamnă și cu preocupări mondene, Koana Kiritza reușește să capteze interesul și să se facă remarcată. Personajul are atâta lipici la public încât a reușit performanța de a umple săli întregi de spectacole de-a lungul mai multor generații. Se lasă cu dans, cu muzică și cu multă voie bună! Decorurile și costumele atent alese sunt puse în valoare de actorii Teatrului ,,Alexandru Davila” care, îmbinând talentul, munca și farmecul personal reușesc să dea o notă aparte spectacolului a cărui faimă a trecut testul timpului. O bijuterie de piesă pe care meritați să o savurați; un spectacol pentru starea de bine! (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
LUNI – 05 MAI
Orele: 09.00 – 13.30 – BIBLIOTECA VERDE. ATELIERE DE ECOLOGIE – Activități educative, la care participă elevi de la Școlile Gimnaziale ”I.L.Caragiale”, ”Tudor Vladimirescu” și Mărăcineni. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
Orele: 10.00 – 12.00 – SCHIMBĂRILE CLIMATICE ÎN U.E. – Activitate educativă, referitoare la măsurile de combatere a schimbărilor climatice la nivelul U.E. (Biblioteca Județeană Argeș – Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” ).
Orele: 10.00 – 12.00 – CONSTRUIEȘTE EUROPA – Activitate educativă, referitoare la istoria U.E și la instituțiile comunitare; participă elevi de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala EDA 2).
Ora: 16.30 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ PENTRU COPII DE 8 – 12 ANI – Activități practice – de învățare interactivă, de dezvoltare a imaginației, gândirii logice, abilităților tehnice și lucrului în echipă – realizate cu piese de tip Lego, senzori sau motorașe; roboții construiți în ateliere îi ajută pe copii să înțeleagă modul de funcționare al dispozitivelor și al echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Multimedia).
MARȚI – 06 MAI
Orele: 09.00 – 11.00 – BIBLIOTECA VERDE. POVESTEA UNEI SEMINȚE. PAȘI MICI PENTRU O PLANETĂ CURATĂ – Ateliere ecologice, la care participă preșcolari de la G.P.P. ”Castelul Fermecat” și de la Școala Gimnazială ”I.L. Caragiale”. (Biblioteca Județeană Argeș -Sala de Conferințe/Sala Tinerilor).
Ora: 10.00 – BIBLIOTECA ALTFEL. ORA DE POVEȘTI – Activitate educativă, la care participă preșcolari de la G.P.P. ”Aripi Deschise”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
Ora: 10.00 – ȘCOALA VERDE. CEI 3 R: REDU, REFOLOSEȘTE, RECICLEAZĂ – Activitate educativă, la care participă elevi de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
Ora: 11.00 – ȘCOALA VERDE. DESCOPERĂ COMOARA DIN FARFURIE – Activitate educativă, la care participă elevi de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” . (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
Ora: 12.00 – O CARTE, UN AUTOR – Lansarea volumului de schițe și povestiri ”Evanescență”, autoare MARA ONEL. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Presă și Legislație)
MIERCURI – 07 MAI
Orele: 09.00 – 12.00 – BIBLIOTECA VERDE. ATELIERE DE ECOLOGIE – Activități educative, la care participă elevi de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” și de la G.P.P. ”Pui de Lei”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)Ora: 16.30 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ PENTRU COPII DE 8 – 12 ANI – Activități practice – de învățare interactivă, de dezvoltare a imaginației, gândirii logice, abilităților tehnice și lucrului în echipă – realizate cu piese de tip Lego, senzori sau motorașe; roboții construiți în ateliere îi ajută pe copii să înțeleagă modul de funcționare al dispozitivelor și al echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Multimedia)
JOI – 08 MAI
Orele: 09.00 – 12.00 – BIBLIOTECA VERDE. ATELIERE DE ECOLOGIE – Activități educative, la care participă elevi de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” și de la G.P.P. ”Pui de Lei”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
Ora: 11.00 – Seminar de istorie la conac: „Societatea românească din epoca fanariotă văzută de călători și oficiali străini – Participă masteranzi și studenți ai specializării Istorie din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul universitar Pitești), coordonați de prof. univ. dr. Claudiu NEAGOE. (Muzeul Golești).
VINERI – 09 MAI
Orele: 10.00 – 18.00 – CREATIVI ȘI CONECTAȚI. TÂRG DE OFERTE EDUCAȚIONALE – Târgul de Oferte Educaționale are ca public-țintă elevii din anii terminali de liceu, cărora le va fi prezentată oferta educațională pentru anul universitar 2025 – 2026, de către 8 universități de top din România: Universitatea Națională de Științe și Tehnologie POLITEHNICA București; Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești; Academia de Poliție ”Al. I. Cuza” din București; Academia Forțelor Terestre ”N. Bălcescu” din Sibiu; Universitatea Româno-Americană din București; Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București; Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești; Universitatea ”Transilvania” din Brașov. Pe lângă programele de studii, fie că este vorba despre licență, masterat, doctorat, burse, criterii de admitere, evaluarea traseului profesional, vor fi prezentate și demonstrații cu echipament robotizat, de asemenea proiectul expozițional #SUPERCHARGEDBY AI”. Informațiile utile vor fi completate cu pliante, broșuri și cu scurte sesiuni de orientare și consiliere celor care le solicită. (Biblioteca Județeană Argeș – Pasajul pietonal din fața BJA Sala de Conferințe).
Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
În perioada 03 – 09 mai – FEMINITATEA VEACULUI TRECUT – Expoziție de facsimile (extrase din revista ”Oglinda lumii” – 1924), reprezentând obiecte de vestimentație și tendințe din moda perioadei interbelice. (Holul BJA Etajul al-II-lea).
În perioada 03 – 09 mai – 3 MAI – ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂȚII PRESEI – Expoziție de ziare internaționale, care valorizează importanța libertății și a pluralismului media, elemente componente ale libertății de exprimare și ale liberului acces la informație, esențiale pentru consolidarea democrației și pentru funcționarea statului de drept. (Holul BJA)
În perioada 03 – 09 mai – MAEȘTRI AI CONDEIULUI – Expoziția cuprinde facsimile cu portretele celor mai importanți scriitori români, printre care: George Coșbuc, Ion Pillat, Dimitrie Bolintineanu, Titu Maiorescu, Al. Odobescu, I. L. Caragiale, Bogdan Petriceicu Hașdeu, precum și autografele acestora; imaginile sunt preluate după cartea poștală aflată în Sala ”Colecții Speciale” a Bibliotecii. (Holul BJA)
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
- Expoziție pictură „Re-Vitalizări”, expune artistul plastic Dragoș Botezat. Perioada de expunere 6 mai – 1 iulie 2025;
- Expoziție pictură Un timp în timp!, expune artista plastică Ștefania Popa, vernisaj 8 mai 2025, ora 13.00. Perioada de expunere 8 mai-18 iunie 2025;
- Expoziție Ținutul Pădurenilor memorii pentru viitor, expoziție de port popular din colecția etnografică Floriana Anton, vernisaj 10 mai 2025, ora 13.00. Perioada de expunere 10 mai-31 august 2025;
- Expoziție de ceramică Culorile pământului. Sunt expuse piese de ceramică aflate în patrimoniul Muzeului Golești.
- Expoziția de pictură Omagiu dedicată Zilei Internaționale a Femeii (martie-mai)
- Expoziția temporară „Liniștea/Strigătul mut”. Expoziție personală a artistei Mihaela Cîmpeanu, (18 februarie – 4 mai)
- Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
- Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
- Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
- Săptămâna altfel/verde – Vizite tematice, ateliere creative: unități de învățământ din județul Argeș și din țară.
- Vizita participanților la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română – 5-9 mai – Vizită ghidată – 400 persoane (elevi și profesori) – Participare cu microexpoziție de port tradițional la deschiderea Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română la Filarmonica din Pitești.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
- Galeria Națională de Artă Naivă
Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Expoziția Sportului Argeșean – „Campionii”
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Castrul roman Câmpulung – Jidova
Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00
- Expoziția Memorială „Dinu Lipatti”
Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00
- Lapidarium
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Planetariul
Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (doar cu programare prealabilă la telefon: 0723.344.586)
Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ Arges
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: