ÎPS Calinic Argeșeanul, propus pentru titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Pitești

de | 08.05.2025 13:27 | Pitești, Lifestyle

Administrația locală a municipiului Pitești propune în ședința Consiliului Local acordarea titlului de „Cetățean de onoare” Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, în semn de recunoaștere a contribuției sale semnificative la dezvoltarea culturală și spirituală a orașului și a țării. Această distincție urmează a fi acordată cu ocazia evenimentelor prilejuite de ”Zilele Munciipiului Pitești”, programate în această lună.

Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului (Foto credit: Cristian Gheorghe).

Administrația lcoală propune în ședința de astăzi a Consiliului Local Piteşti acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Piteșți” Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul.  Astfel, astăzi consilierii locali vor decide dacă vor vota acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Pitești” Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul – Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și creșterea prestigiului cultural și spiritual al mnunicipiului Pitești pe plan național, precum și a României pe plan internațional.

Despre ÎPS Calinic Argeșeanul

Părinte Calinic Argeșeanul (din botez Constantin Argatu) s-a născut în satul Cracaul-Negru, comuna Crăcăoani, județul Neamț, la 6 iunie 1944. Potrivit, crestinortodox.ro, după absolvirea Școlii Generale în satul Crăcăul-Negru și comuna Baltatesti, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care l-a absolvit în anul 1964.  Și-a continuat studiile la Institutul Teologic Universitar Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1968 cu teza „Lupta profeților împotriva formalismului”, susținută la catedra de Vechiul Testament, cu profesorul Nicolae Neaga.

A fost hirotonit diacon celib la 6 septembrie 1964, iar preot la 8 septembrie 1964 de catre Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. De la 1 octombrie 1964 la 1 septembrie 1966, a slujit ca preot paroh la parohia Tioltiur din protopopiatul Gherla, și apoi, prin transfer în interesul serviciului, la parohia Inau, protoieria Târgu Lăpuș, de la 1 septembrie 1966, până la 1 noiembrie 1971. La cerere, dorind să intre în viața monahalaă, a fost inchinoviat la Mănăstirea Caldarusani  unde a stat până la 1 ianuarie 1974. Aici a fost tuns în monahism, la 31 decembrie 1972, primind numele Calinic. De la 1 ianuarie 1974 a fost transferat la Mănăstirea Cernica cu binecuvantarea Patriarhului Justinian, rămânând aici până la 1 august 1977. La 27 septembrie 1975 a fost hirotesit protosinghel. La 1 august 1977 i s-a încredințat conducerea ca stareț al Mănăstirii Sinaia, județul Prahova, unde a rămas până la 1 martie 1981. De la 1 martie 1981 i-a fost încredințată conducerea Mănăstirii Cernica  în calitate de stareț. În toamna anului 1985, la 30 septembrie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, l-a ales arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului și Argeșului, cu titlul de Argeșeanul, stabilindu-se ca reședință Mănăstirea Argeșului. Consacrarea întru arhiereu și intronizarea au avut loc pe 17 noiembrie 1985.  În 1990 a fost ales episcop al nou înființatei Episcopii a Argeșului și Muscelului. În septembrie 2009, odată cu ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la rang de arhiepiscopie, a devenit arhiepiscop.  În legislatura 1990-1992 a fost deputat de Argeș din partea FSN. În data de 12 iunie 2000 a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Pitesti și din anul 2006 a fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

A publicat numeroase cărți, studii, interviuri, recenzii și articole în reviste bisericești și publicații laice. Din anul 2006 am fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. De aseemnea, de-a lungul timpului a primit mai multe titlurii și distincții improtante.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului (Foto credit: Cristian Gheorghe).

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Indicele ROBOR a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 2 ani

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole