România a avut tot felul de modele de președinți, dar niciodată până acum n-a fost pusă atât de clar întrebarea: cine vrem să ne reprezinte în fruntea statului – modelul băiatului de galerie, care mai mult țipă decât vorbește sau un intelectual implicat civic? Este o alegere care nu ține doar de educație, ci de ce fel de imagine ne dorim să proiectăm în lume. De ce fel de respect oferim oamenilor de cultură, cercetătorilor, profesorilor, artiștilor. Și, cel mai important, de ce valori așezăm în vârful piramidei.
George Simion, fost lider de galerie, autoproclamat tribun al poporului, și-a construit cariera politică pe scandal, spectacol stradal, agresivitate și un naționalism superficial. Îl vedem mereu urlând, acuzând, atacând. Nu-l vedem citind. Nu-l vedem la teatru. Și-ar pierde și din popularitate dacă ar face-o. Nu-l vedem construind nimic pentru oamenii care scriu, gândesc, pictează, compun. Cultura, pentru Simion, nu e dialog, e decor. Un fundal pitoresc în care se pot flutura steaguri și pot fi cântate doine în megafoane. Dacă un astfel de personaj ar deveni președinte, mesajul transmis către mediul cultural ar fi simplu și brutal: „Voi nu sunteți utili decât în măsura în care recitați și cântați ode, ca pe vremea lui Ceaușescu”. Din păcate, mulți artiști, fie naivi, fie din frustrare pe vechea clasă politică nici ea foarte fiartă pe cultură, au sărit în barca suveraniștilor de caviar. Adevărul este că, de la Revoluție încoace, cultura a fost o Cenușăreasă a tuturor guvernărilor. A prosperat doar lăutăria de proastă calitate și maneaua cu care domnul primar și-a câștigat mandatul.
Și, cu toate acestea, în virtutea nemulțumirilor, mulți oameni care activează în zona de cultură nu concep o Românie cu Simion președinte. Văd în asta un fel de moarte a spiritului. O predare definitivă a României în ghearele lipsei de educație.
„Dacă au văzut că se poate trăi bine și în România, de ce vor să se răzbune?”
„O țară condusă de Simion ar fi o țară atât de tristă.” – ne spune actorul Dan Andrei, care vede în această ipoteză o înfrângere. „O Românie sub Simion înseamnă că am pierdut degeaba timp prin școli. Sunt fără cuvinte și nu îmi vine să cred că am ajuns în situația în care trebuie să alegem, în turul doi, un astfel de om. Înțeleg până la un punct revolta românilor împotriva clasei politice, dar în primul tur au fost atâția candidați, nu poți să-l alegi pe cel mai prost. Te poți da cu capul de asfalt dacă ești revoltat, dar nu pedepsești o țară întreagă. Îi mulțumesc lui Simion că, față de mentorul său Georgescu, a ieșit în dezbateri, ca să vadă lumea ce caracter are și cum gândește. Am avut șansa să-l vedem în toată splendoarea lui. Din păcate, am și colegi de breaslă, unii dintre ei celebri, care au picat în capcană. În pare rău că, la final de carieră, au ales să iasă așa din scenă. Noi, actorii, intelectualii, oamenii de cultură, ar trebui să fim vocali, să luăm atitudine, să caricaturizăm astfel de personaje grotești, să apărăm democrația și ordinea firească a valorilor.”, ne-a declarat actorul Dan Andrei.
O mare supărare a acestuia este pe românii din diaspora, despre care spune că votează din răzbunare pentru că, aici, în țară, fără a face sacrificiile pe care le-au făcut ei, am ajuns să trăim poate mai bine:
„Dacă diaspora îl vrea pe Simion, atunci să vină aici, să plătească cot la cot cu noi rate mai mari, facturi mai mari. De fiecare dată când vin în țară ne spun câte au sacrificat, spun că nu mai puteau trăi aici. Dar noi cum am trăit? Și acum, dacă au văzut că se poate trăi bine și în România, de ce vor să se răzbune? Am văzut în toate mediile de socializare, pe Facebook, pe TikTok, care este cea mai mare frustrare a celor din diaspora. În urmă cu aproximativ 10 ani, când se întorceau în concedii în țară, își expuneau cu mare fală mașinile scumpe, hainele de firmă. Acum toate aceste chestii nu mai impresionează pe nimeni, avem și noi. Aici e frustrarea, că noi, aici în țară, muncim și câștigăm cât câștigă și ei. Că o ducem și noi mult mai bine decât acum 10-20 de ani. Practic, votul lor este unul din răzbunare.”
Dan Andrei spune că varianta cu Simion președinte este deja pierzătoare pentru piteșteni, întrucât parte dintre oamenii de afaceri pe care se susține economia piteșteană se gândesc să-și mute businessurile.
„Am prieteni care au afaceri de milioane de euro și care chiar începuseră să prospere în adevăratul sens al cuvântului. Sunt oameni care chiar țin economia Piteștiului. Spun că își vor muta afacerile, pentru că nu ai cum să rămâi într-o Românie instabilă, aruncată cu zeci de ani în urmă.”
De cealaltă parte îl avem pe Nicușor Dan – olimpic internațional la matematică, format în universități de top, dar și în lupta civică de zi cu zi. El reprezintă opusul modelului oferit de Simion. Nu e un om care face show, ci unul care citește, ascultă, argumentează. Nu e un intelectual rupt de lume, ci unul care a ieșit în stradă pentru spații verzi, patrimoniu, arhitectură, reguli. Dacă ar ajunge la Cotroceni, pentru prima dată în istoria recentă am avea un președinte care nu doar înțelege cultura, ci îi împărtășește valorile profunde: munca, gândirea critică, educația, libertatea interioară.”, crede actorul Dan Andrei, care a conchis cu următoarea speranță: „Sper ca pe data de 18 să ieșim cât mai mulți la vot, să dăm dovadă că suntem mai mulți cei care gândim rațional și care ne iubim în mod real țara.”
Foto descriptiv.
Sursă foto: ediția tipărită.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: