Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi metode de fraudă cibernetică, tot mai frecvent întâlnită în România: mesajele false privind livrarea unor colete.
Escrocii trimit SMS-uri sau e-mailuri care par a proveni de la firme cunoscute de curierat, folosind identitatea vizuală oficială și chiar numele complet al potențialei victime pentru a părea cât mai credibili. Aceste mesaje conțin de obicei un link către un site care imită perfect pagina companiei de livrare.
Potrivit DNSC, sursa mesajului este deseori mascată prin tehnici de spoofing, ceea ce înseamnă că adresa expeditorului afișată nu este cea reală. Din acest motiv, este recomandată analiza atentă a header-ului e-mailului și verificarea linkurilor sau fișierelor primite cu ajutorul unor soluții de securitate, precum virustotal.com.
Scopul atacatorilor este clar: obținerea datelor personale, a informațiilor despre carduri sau instalarea de malware pe dispozitivele utilizatorilor. Odată completate datele într-un formular fals, victimele riscă atât pierderi financiare, cât și expunerea la atacuri ulterioare.
Recomandările DNSC:
- Evită să dai click-uri impulsive, verifică securitate site-urilor pe care le accesezi și nu completa date sensibile dacă nu ești sigur că respetivul site este legitim.
- Dacă aștepți un colet, accesează direct site-ul oficial al firmei de curierat și verifică datele primite de la serviciul de curierat în urma comenzii online
- Verifică adresa de e-mail și URL-ul, înainte să faci orice pas
- În cazul în care ai dubii, raportează mesajul telefonic la 1911 sau prin formular la pnrisc.dnsc.ro
În era comenzilor online, vigilența și răbdarea de a verifica înainte de click este prima ta linie de apărare. Antrenează-ți constant acest reflex pentru a intra rapid în rutina personală de securitate online!”, transmite DNSC
Sursă foto: DNSC
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Controale la nivel național! Amenzi de peste 1,7 milioane de lei aplicate de ANPC