Mihai Coteț: Dialogul cu mediul de afaceri este crucial pentru a putea crește rata de absorbție a fondurilor europene

de | 14.05.2025 16:05 | Județean, Politic

Senatul României a fost gazda unui dialog strategic între autorități și lideri din mediul privat, în cadrul mesei rotunde „Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc”. Sub coordonarea senatorului Mihai Coteț, evenimentul a adus în prim-plan urgența reformei legislative și a simplificării accesului la fondurile europene, în contextul pregătirii noului exercițiu bugetar european post-2027.

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, prezidată de senatorul Mihai Coteț a organizat alături de Romanian Business Leaders și Confederația Patronală Concordia o întâlnire cu mediul de afaceri pentru a stabili prioritățile pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene și pentru a oferi mediului de afaceri o voce puternică în construirea exercițiului financiar european viitor.

Evenimentul „Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc” reprezintă un liant între mediul de afaceri și procesul legislativ, având un obiectiv clar de a transpune nevoile mediului de afaceri cu privire la finanțările europene în propuneri legislative care să accelereze absorbția de fonduri europene de către mediul privat. De altfel, evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor centrale și europene, lideri din mediul privat și experți în finanțări europene, într-un dialog aplicat despre perspectivele bugetare ale Uniunii Europene post-2027 și despre măsurile urgente pentru creșterea absorbției fondurilor în cadrul actual.

”Rata de absorbție de până acum este sub potențial”

Potrivit comunicatului remis presei, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, senatorul Mihai Coteț a subliniat în deschiderea lucrărilor că România se află într-un moment critic, în care trebuie să transforme fondurile europene în motor real de dezvoltare: „Dialogul cu mediul de afaceri este crucial pentru a putea crește rata de absorbție a fondurilor europene. Această discuție este despre oportunitatea pe care o avem de a moderniza economia românească. Rata de absorbție de până acum este sub potențial, iar birocrația excesivă descurajează mediul privat. Avem nevoie de acțiuni concrete, simplificare legislativă și o viziune clară pentru viitorul bugetar european. Tocmai de aceea, obiectivul meu este să ofer o voce clară mediului de afaceri și un loc la masa de decizii pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene din poziția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului României”.

Pe parcursul sesiunilor, s-au abordat teme esențiale precum:

  • Impactul negocierilor europene privind viitorul Cadru Financiar Multianual asupra economiei românești;
  • Digitalizarea și retehnologizarea IMM-urilor prin fonduri de coeziune și competitivitate;
  • Obstacolele întâmpinate în implementarea PNRR și propuneri pentru accelerarea absorbției;
  • Utilizarea fondurilor europene pentru creșterea competitivității.

Printre vorbitorii principali s-au numărat: Mircea Abrudean – președintele Senatului României, europarlamentarul Siegfried Mureșan,  Alexandru Nazare – Președintele  Uniunii Internaționale Paneuropene (UIP) , reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Economiei sau din partea Ministerului Afacerilor Externe, precum și lideri din sectorul privat. De asemenea, potrivit sursei citate, Laura Florea, Dragos Neacsu, Alexandru Lapusan, Marius Bostan din partea Romanian Business Leaders, Radu Burnete, Director executiv, Confederația Patronală Concordia,  s-au aflat printre vorbitori. Reprezentanții mediului de afaceri au subliniat necesitatea absorbției de fonduri europene prin simplificarea mecanismelor de accesare și de asemenea s-a pus accentul pe întârzierile de acordare a plăților prin programul PNRR care reprezintă un factor de presiune pentru stabilitatea financiară a companiilor implicate în proiectele din cadrul acestui exercițiu financiar. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune interactivă de întrebări și propuneri din partea participanților din sală, demonstrând deschiderea pentru colaborare între instituții și mediul privat. Comisia pentru Afaceri Europene reafirmă angajamentul de a susține politici publice coerente și eficiente, menite să valorifice fondurile europene în interesul dezvoltării durabile a economiei românești.

Sursă foto: FB Mihai Coteț.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alina Gorghiu: Aproape 1000 de ordine de protectie au fost emise în primele 6 luni de la intrarea în vigoare a legii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole